Számítógépes szimulációval cáfolták meg a dupla maszkviselés hatékonyságát

2021. április 2. 0:50
A maszk viselés már egy éve a mindennapjaink részévé váltak, mint elsődleges védelmi eszköz a koronavírus-fertőzés ellen. Nemrég felröppent a hír, miszerint két maszk viselése hatásosabb védelmet nyújthat a megfertőződésekkel szemben.

Kezdetben Dr. Antony Fauci, az amerikai elnök legfőbb orvosi tanácsadója és a NIAD (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) igazgatója azt állította, hogy nem rendelkeznek olyan adattal, ami ezt a hatékonyságot bizonyítaná. Majd megváltoztatta véleményét, miszerint, ha józan ésszel átgondoljuk, a maszk fizikai akadályként szolgál, így egy plusz réteg viselése nem árthat, sőt, hasznos lehet. 

Texas és Mississippi állam nemrég eltörölte a kötelező maszkviselést, ami Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója szerint hatalmas hiba volt. Ő ezzel szembe menve bejelentette, hogy az államban támogatják a dupla maszkviselését.

A tudomány azonban mást mond

Egy japán számítógépes szimuláció kimutatta, hogy a két rétegnyi maszk viselése igen minimális szerepet játszik a vírus blokkolásában.

A Kobe egyetem és Riken tudományos intézet közzétett tanulmánya ellentmond Fauci ajánlásának.

„A kutatók a Fugaku csúcsszámítógép segítségével modellezték a vírusrészecskék átáramlását a különböző típusú és kombinációjú maszkot viselő embereknél.” – írja a Reuters.

Megállapították, hogy az egyszerű sebészeti maszk megfelelő viselés mellett, 85 százalékos hatékonysággal blokkolta a részecskéket, míg a poliuretán maszkok 89 százalékot mutattak.

A kutatók szerint két maszk viselése nem teszi hatékonyabbá az ellenállást, viszont akadályozza a légáramlást és növeli a szivárgást a maszk széleinél. Emellett a módszer nem kétszer, hanem csak kissé hatékonyabb, ezért egy egyszerű sebészeti maszk rendeltetésszerű viselése is elég védelmet nyújthat a fertőzés ellen. Így a dupla maszkviselés hatékonysága megcáfolódott. 

A tanulmány szerint tehát nem a rétegeken, hanem a megfelelő használaton van a hangsúly, tehát mindenképpen orrot eltakaró és a széleknél arcra simuló maszkot válasszunk.

A cikk szerzője: Pál Fanni
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés