Waldó már a múlt, most a vizet keressük a Marson

2021. április 1. 22:32
Régóta rejtély, miként veszítette el több milliárd évvel ezelőtt, a Mars az egykor felszínén átfolyó vizet. A tudósok most úgy gondolják, hogy válaszra leltek. A nagy része csapdába esett a bolygó külső rétegében. Tulajdonképpen az ősi víz, ásványi anyagok formájában most is létezik a marsi kőzetekben. A kutatási eredményeket az 52. Hold- és bolygótudományi konferencián vitatták meg, majd a Science folyóiratban tették közzé.

A tanulmányhoz a Mars körül keringő űrhajókból, roverekből és meteoritokból gyűjtött mérések adatait használták fel. A kutatók ezután kifejlesztettek egy számítógépes szimulációt arról, hogy az idő múlásával, a víz hogyan tűnt el a bolygóról.

Több mint négymilliárd évvel ezelőtt, a Mars melegebb és nedvesebb volt, valószínűsíthetően vastagabb légkörrel. A Vörös Bolygó elegendő vizet tudott volna megtartani ahhoz, hogy a teljes felületét 100 méter és egy kilométer közötti mélységben ellepje. Majd később a Mars átváltozott az általunk már ismert hidegebb, elhagyatott bolygóvá.

Dr. Grindrod, a londoni Természettudományi Múzeum munkatársa szerint a Mars légkörének tanulmányozásából kiderül, hogy az egykor létező víznek egy része elveszett az űrben, azonban úgy tűnik, hogy némi víz a felszín alatt megfagyott.

Menekülés az űrbe

A Földnek van egy mágneses pajzsa vagy magnetoszférája, amely segít megakadályozni a légkör szökését. A Mars ugyanezen mágneses pajzsa azonban gyenge, és lehetővé tehette, hogy a víz elemi komponensei eltűnjenek a bolygóról.

De az a sebesség, amellyel a hidrogén, a víz egyik kémiai alkotóeleme, ma távozik ebből a légkörből, azt sugallja, hogy ennek az elképzelésnek vannak hiányosságai. Ugyanis, ha azt feltételezzük, hogy a jelenlegi hidrogénveszteség mértéke megegyezik a múltbélivel, akkor a folyamattal igen csekély vízmennyiség veszett volna kárba.

Tehát a víz nagy része biztosan máshová került.

A csapat számítógépes modellezési munkájának eredményei, azt mutatják, hogy a Mars kezdeti vizének 30–99 százaléka ásványi anyagokba épült be, majd betemetődött a bolygó kérgébe.

Amikor a kéreg megváltozik, vizet vesz fel. A folyékony halmazállapotú vizet, elkülöníti egy hidratált ásványban, amelynek szerkezetében szintén víz van, így hatékonyan csapdába ejti.

A tanulmány szerint a víz nagy rész a Noachian-korszakban veszett el, körülbelül 3-4 milliárd évvel ezelőtt. 

A Mars-kutatás eredeti átfogó szerepe a víz követése volt, mivel az központi szerepet játszik a bolygó geológiájában, éghajlatában és életében. A kutatás egy nagyon fontos dokumentum annak megértésében, hogy mennyi víz volt a Marson, és hogy az, hogyan és hová veszhetett el.

A nyomon követett hidratációs folyamat nagy mennyiségű víz tárolására képes, egészen egy kilométer mély globális rétegnek megfelelően. A Mars korai éghajlat kutatása továbbra is az egyik legfontosabb téma a bolygótudományban, amely segít a vízvesztésért felelős folyamatok megértésében.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés