A német cégek már tudnak valamit?

2021. március 29. 12:28
Tíz éve a legmagasabb értékre emelkedett márciusban az ifo gazdaságkutató intézetnek a német feldolgozóipar exportvárakozásait számszerűsítő indexe.

A feldolgozóipari vállalatok exportkilátásait tükröző index az ifo felmérésében az előző havihoz képest 11,9 ponttal 24,9 pontra emelkedett márciusban. Legutóbb ennél magasabban 2011 januárjában állt a mutató értéke.

Egy évvel ezelőtt, tavaly márciusban mínusz 16,7 ponton állt a mutató, majd áprilisban történelmi mélypontjára, mínusz 48,3 pontra zuhant a járványvédelmi korlátozások miatt. A pénzügyi válság idején 2009 márciusában mínusz 34,1 pontra csökkent a mutató értéke. Tavaly, az év végén novemberben a korlátozások második hulláma miatt ismét kissé negatív tartományba tért vissza a mutató értéke mínusz 0,7 ponton. Azóta a feldolgozóipari exportvárakozások hónapról hónapra nagy léptékben javulnak.

A feldolgozóipar szinte minden ágazatában javultak az exportkilátások, elsősorban a lendületes ázsiai konjunktúrának és az Egyesült Államok gazdasági fellendülésének köszönhetően, de már az euróövezetben is érezhetőek a kereslet növekedésének jelei, állapítja meg az ifo felmérése.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés