Nem töretlen a kilábalás: emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

2021. március 19. 9:27
A várakozásokkal ellentétben emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, annak ellenére, hogy a munkaerőpiac így is kezd talpra állni, mivel az oltási kampány gyorsulásával párhuzamosan egyre több vállalkozás indítja újra a munkát.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 770 ezer volt a március 13-ával zárult héten, ami 45 ezerrel haladja meg az egy héttel korábbi, a felülvizsgálat során 712 ezerről 725 ezerre módosított értéket. Elemzők 700 ezres számot vártak.

Egy évvel ezelőtt, a koronavírus-járvány kirobbanásakor 282 ezerre rúgott az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma.

A kérelmek száma továbbra is meghaladja a 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági világválság idején mért csúcsokat, akkor 8,7 millió álláshely szűnt meg, és 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma. A világjárvány utáni csúcshoz, a tavaly március végi 6 millió 867 ezerhez viszonyítva azonban erőteljesen, majdnem 90 százalékkal csökkent a kérelmek száma.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag – amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 16 500-zal, 746 250-re csökkent a múlt héten, egy éve 232,5 ezer volt.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma a március 6-ával végződött héten 18 ezerrel, 4 millió 124 ezerre süllyedt. Elemzők erősebb adatra, 4 millió 467 ezerre számítottak.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 99 ezerrel, 4 millió 255 ezer 500-ra esett. Ez még mindig két és félszerese az egy évvel korábbi 1,7 milliós számnak.

A szerda reggeli adatok szerint az Egyesült Államokban több mint 147,5 millió védőoltást osztottak szét az oltópontokra, ebből több mint 113 milliót fel is használtak. A lakosság több mint 22 százaléka, 73,66 millió ember kapott már legalább egy oltást, 40 millió a már teljesen védettek száma, ez a lakosság 12,2 százaléka. Az oltási ütem folyamatosan és gyorsan emelkedett az elmúlt két és fél hónap alatt.

Az oltási kampány gyorsabb ütemének lehetővé kell tenni a szélesebb gazdaság újraindítását még úgy is, hogy a fertőzöttek számának csökkenése megállt.

Közgazdászok szoros figyelemmel követik a munkaerőpiaci helyzetet Texas és Mississipi államokban, ahol már minden járványügyi korlátozást megszüntettek márciusban.

A munkaerőpiaci helyzet javulását támogatja a nagyon alkalmazkodó monetáris és fiskális politika, ideértve a Joe Biden elnök nevével fémjelzett, 1900 milliárd dollár összértékű gazdaságösztönző csomagot, amely révén újabb segítséget kaptak a vállalkozások és a háztartások.

A járvány és a megfékezését célzó intézkedések tavaly márciusban minden átmenet nélkül vetettek véget a foglalkoztatottság rekordhosszú, 113 hónapig tartó növekedésének. Márciusban és áprilisban több mint 22,3 millió munkahely szűnt meg, ennek valamivel több mint felét, 12,6 milliót sikerült azóta visszaállítani. A kongresszus költségvetési hivatala úgy becsüli, hogy a foglalkoztatottság 2024-re állhat vissza a járvány előtti szintre.

Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány kirobbanása óta több mint 30,29 millióan fertőződtek meg a SARS-CoV-2 vírussal. A gyógyultak száma meghaladja a 22,44 milliót, a halottaké pedig az 550 ezret.

(MTI, címlap: MTI/AP/Ted S. Warren)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés