Napichart: Így forgatta fel a munkapiacot a járvány, a jövő iparágai a nyertesek

2021. március 18. 15:06

A foglalkoztatás a legnagyobb mértékben a szálláshely-szolgáltatásban és vendéglátásban csökkent, az innen távozó dolgozók pedig feltételezhetően más területeken találtak állást. Hosszabb távon annyi előny származhat a változásból, hogy az információ és kommunikáció ágazatában óriási létszámnövekmény történt, ami talán a magyar gazdaság jövőbeli digitalizációja szempontjából sem utolsó. A pénzügyi szolgáltatásokban is nagy növekedés történt, de az oktatásban résztvevők létszáma is nőtt. Jó okunk van azt gondolni, hogy a magas hozzáadott értékű ágazatokban jöttek létre munkahelyek a válságban, ami segítené, hogy Magyarország a kanyarban előzzön és a válságot a versenyképességének javítására használja fel. Segíthette ezt, hogy a kormány Európában nem megszokott módon külön bértámogatási programot hirdetett a kutatás-fejlesztés-innováció területén dolgozók számára.

2021. március 18. 15:06
null

Címlap: MTVA/Bizományosi: Balaton József.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A ráció prófétája
2021. március 19. 00:32
Ahogy az egyének is több online szolgáltatást vettek igénybe a járvány alatt - úgy mint webáruházak, streaming szolgáltatók, úgy a vállalatoknál is ugyanez ment végbe nagyobb léptékben. Számlázás, bérszámfejtés, stb,
pemete jakab
2021. március 18. 23:53
"Napichart: Így forgatta fel a munkapiacot a járvány, a jövő iparágai a nyertesek" A pénzügyi szolgáltatások terén 12,2% bővülés. Vonjuk le a konklúziókat: Tehát több embert kell alkalmazni itt, mert nagyobb lett a piac, több lett az emberek pénze. Nagyobb járvány esetén még inkább gazdagodtunk volna. Totális járvány esetén pedig szupergazdag lenne mindenki. És akkor kicsit komolyabban: minden válság növeli a gazdagok vagyonát és a szegényebbek elszegényedését. (Ez nem személyre lebontva érvényes, hanem átlagban: mert lehet egy-két gazdag, aki tönkremegy válság alatt.)
józan paraszti ész
2021. március 18. 23:39
Azért ami információ kommunikáció 25%-s, 33 ezer fős növekedését mi indokolta a pandémiában, arra nagyon kíváncsi lennék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik