Londonban debütál az első festőművész robot

2021. március 18. 21:23
Ai-Da, egy különleges művész robot, melyet az Oxfordi és a Leeds-i Egyetem mérnökei közösen fejlesztettek ki, idén nyáron debütál a londoni Design Múzeumban.

Az életnagyságú humanoid művész rajzol, fest és szobrokat is készít. A robot szemébe ágyazott optikai érzékelők egy koordinátahalmazban dolgozzák fel a látottakat, amelyeket egy algoritmus segítségével továbbítanak a robot kezébe, így az bármit képes lefesteni.

Első nyilvános festményét várhatóan május-június környékén készíti el egy kiállítás keretein belül, az aktuális COVID-19 korlátozásoknak megfelelően. A kiállításon több „önarckép” is látható lesz, melyeket úgy fog festeni, hogy közben tükörben nézi saját magát.

Az újdonság társfeltalálója, Aiden Meller beszélt a robot festési stílusáról:

„Nem akartuk szigorúan reprezentatív, fénykép jellegű képek festésére programozni a robotot, nehogy azt gondolják az emberek, hogy valami drága fénymásoló. Azt akartuk megmutatni, hogy egy algoritmus milyen kreatívan képes kifejezni magát. Sokak szerint a mesterséges intelligencia ugyan nem képes valódi kreativitásra, de szerintem az Ai-Da algoritmusa pont erre lett kifejlesztve.”

Ai-Da csak az egyike a művészetet kifejező mesterséges intelligenciájú robotoknak, mely idővel egyre szélesebb és elterjedtebb lesz. A fejlesztés egyik oldalról kiemelkedő technológiai haladás, de vajon ez hosszútávú emberi művészek kiszorítását is jelentheti?

A cikk szerzője Blősz Dalma


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés