2025-re már önvezető hippi busszal mehetünk nyaralni

2021. március 18. 22:08
Az elektromos lakóautók olyan visszautasíthatatlan előnyöket kínálnak, amire nem tudunk nemet mondani, és alig várjuk, hogy a kempingekben és a vidéki tájakon élvezhessük őket, azonban ami igazán nagy áttörést jelentene, az az önvezető lakóautó.

Képzeljük el, hogy egy nyaralást nem az autópályán vagy a határátkelők előtt várakozva kellene kezdenünk, hanem hátra dőlve élvezhetjük a könyvünket, vagy keresztrejtvényt fejthetünk, miközben folyamatosan haladunk a célállomásunk felé. Sokkal pihentetőbbnek hangzik, nem?

A Volkswagen pedig egy óriási lépést tett ezért az idilli vízió megvalósításáért, mégpedig azzal, hogy önvezető lakóautókat tesztel. Az ID. Buzz egy elektromos kisbusz, amely a közkedvelt hippi busz utódja, azonban a szeretett külső már egy egészen modern belsővel párosul.

Korábban a Volkswagen csatlakozott a Fordhoz és együttesen fektettek be az önvezető autókat fejlesztő cég, az Argo AI kutatásaiba. Most pedig a jellegzetes kisbusz prototípusa Argo AI szoftverekkel lesz felszerelve, a teszteket pedig Németországban végzik.

„A cél az, hogy egy olyan körültekintően kidolgozott koncepciót hozzunk létre” – magyarázza Christian Senger, a Volkswagen önvezető autókért felelős vezetője. Kiemelte: „Az évtized közepére ügyfeleinknek lehetősége lesz arra, hogy önvezető járművekkel érjék el a kívánt úticélt.” 

Tehát a Volkswagen prioritása, hogy 2025-ig piacra vigye az önvezető autóit, melyek között várhatóan ott lesz az ID. Buzz lakóautó is.

Számításuk szerint az ID. Buzz azonnal a kempingezők és a kalandvágyó turisták kedvence lesz. Valamint ez elindíthatja az elektromos önvezető lakóautók korszakát is, bár valószínűleg első körben csupán korlátozott útvonalakon, például nemzeti parkok kijelölt részein közlekedhetnek majd.

A tervek szerint az ID Buzz 2022-ben debütálhat, még önvezetési képességek nélkül, de a tágas utastérrel és a retro-modern hangulattal.

A cikk szerzője Blősz Dalma
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés