Idén is folytatódik a román zuhanás külföldi működőtőke-befektetésekben

2021. március 17. 10:32
Januárban csaknem 71 százalékkal, 363 millió euróra csökkent a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke a tavalyi év első hónapjához mérten, közölte kedden a Román Nemzeti Bank.

2021 januárjában 1,226 milliárd euró külföldi működőtőke érkezett Romániába. Az idei januári 363 millió euróból 531 millió eurót tett ki a tulajdonosi részesedés, viszont a vállalatcsoportokon belüli adósságtípusú követelések mozgása révén 168 millió euró áramlott ki a román gazdaságból.

Tavaly egész évben 60 százalékkal, 1,921 milliárd euróra csökkentek a külföldi közvetlen tőkebefektetések  az előző évben jegyzett 4,849 milliárd euróhoz képest.

A román központi bank szintén kedden közölte, hogy a román folyó fizetési mérleg hiánya januárban 36,6 százalékkal, 239 millió euróra csökkent a tavaly januári 377 millió euró deficithez mérten. Tavaly egész évben a román folyó fizetési mérleg hiánya 10,98 milliárd euró volt, 500 millió euróval nagyobb a 2019-es adathoz képest.

A csökkenés nem meglepő, Románia egyre kevésbé népszerű a külföldi tőkebefektetők körében az elmúlt hónapok adatai alapján.

2020-ban Szlovákiában 87 százalékkal, Csehországban 54 százalékkal, Romániában 56 százalékkal estek a külföldi működőtőke-befektetések, csak Lengyelországban emelkedtek egy szerény, 9 százalékos értékkel.

Magyarország viszont tavaly a világrekorderek közé ugrott: 

itthon 140 százalékkal emelkedtek, miközben világszerte 42 százalékot zuhantak a közvetlen külföldi befektetések 2020-ban az ENSZ szerint. 

A világ közel kétszáz országa közül csak Belgium, Luxembourg, Svédország és Dánia előzi meg Magyarországot – számolt be elsőként részletes elemzésben a Makronóm.

(MTI, Makronóm)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pont azért. Azt csinálnak, amit akarnak, semmibe nem szólnak bele, ami határokon belül történik, cserébe meg kell engedni, hogy "szabadon mozogjon a tőke"

Ez viszont nagyon tetszik: "itthon 140 százalékkal emelkedtek, miközben világszerte 42 százalékot zuhantak a közvetlen külföldi befektetések 2020-ban az ENSZ szerint."

Remélem, maradni fog a tendencia.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés