A migránsok elnökeként tekintenek Bidenre a mexikóiak, meg is rohanták az Egyesült Államokat

2021. március 17. 10:16
Két évtizedes rekordot dönthet az átkelési kísérletek száma az Egyesült Államok délnyugati határán, írta keddi közleményében Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter. Biden leállította Trump elnök migrációt keretek közé szorító intézkedéseit és már Mexikóban is károkat okoz azzal, hogy ösztönzi a migránsbizniszt, segítve az abból hasznot húzó bűnözői körök gyarapodását.

„Olyan ütemben haladunk, hogy jelenleg több személlyel találkozhatunk a délnyugati határon, mint az elmúlt 20 évben bármikor” – fogalmazott Mayorkas. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a helyzet nehéz, és időbe telik, amíg megoldódik, de, mint kiemelte, az adminisztráció végső célja „egy biztonságos, legális és rendezett bevándorlási rendszer működtetése”.

„A legtöbb egyedülálló felnőttet és a családok egy részét kiutasítjuk, de nem utasítjuk ki a kísérő nélkül érkező gyermekeket. Biztosítjuk a határunkat, végrehajtjuk az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) közegészségügyi előírásait, hogy megvédjük az amerikai embereket és magukat a migránsokat is” – fogalmazott a belbiztonsági miniszter. Mayorkas hozzátette: jelentős fejfájást okoz az Egyesült Államoknak, hogy Mexikó gyakran megtagadja egyes családok visszafogadását.

Néhány napja az Egyesült Államok vámügyi és határvédelmi ügynöksége (CBP) bejelentette, hogy februárban több mint 100 ezer migráns próbált átkelni az amerikai határon, ami 28 százalékos növekedés januárhoz képest. Ezzel párhuzamosan  úgy fogalmaztak  drámai mértékben megnőtt a megőrzés alatt tartott kiskorú bevándorlók száma is.

Szakértők szerint az elmúlt időszakban több olyan kormányzati intézkedés is született, amely arra ösztönözte a közép-amerikai migránsokat, hogy elinduljanak az Egyesült Államok felé. A múlt hónapban Joe Biden amerikai elnök hatályon kívül helyezte elődje, Donald Trump Maradj Mexikóban nevű intézkedését, amely idáig arra kötelezte a közép-amerikai menedékkérőket, hogy Mexikóban várják meg, amíg az amerikai hatóságok elbírálják a kérelmüket.

Biden ezenkívül leállította a  szintén Trump elnök által prioritásnak tartott  mexikói határfal építését is.

A demokrata elnök újraindította azt a 2012-es bevándorlási programot, amelynek értelmében megvédik azokat a fiatalokat a kitoloncolástól, akiket illegálisan bevándorló szüleik még gyermekkorukban hoztak az Egyesült Államokba.

„Úgy tekintenek rá, mint a migránsok elnökére, és sokan úgy érzik, hogy eljuthatnak az Egyesült Államokba” – ezt mondta Joe Bidenről néhány nappal ezelőtt Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök. A mexikói kormány az elmúlt időszakban többször nehezményezte a Biden-adminisztráció bevándorlási politikáját, ugyanis a latin-amerikai országban migrációs krízis alakult ki, és újabb bűnözői csoportok jelentek meg, amelyek hasznot húznak a bevándorlás megszervezéséből.

A Makronómnak exkluzív interjút adó harvardi sztárközgazdász, George Borjas szerint az alacsony képzettségűek migrációja szinte sosem térül meg. Nem hiszem, hogy több ember kell a gazdasági növekedéshez – mondta Borjas a Makronómnak, aki szerint a közgazdászok sutba dobják saját elveiket, amikor a migrációról kérdezik őket, és ki kell mondani, hogy az amerikai bevándorlás a dolgozóktól vette el azt, amit a cégeknek adott oda. Hiába akarnak a közgazdászok csak munkaerőt importálni, ehelyett emberek jönnek és általában nem is olyan magasan képzettek, akikre szükség lenne. Így még több terhet viselnek az őslakosok, miközben lehet, hogy a bevándorlók úgy számolnak, hogy nem is éri meg beilleszkedniük. Interjúnk itt olvasható.

George Borjas. Fotó: Földházi Árpád.

A CBP jelentése szerint februárban a határt illegálisan átlépő emberek mintegy 30 százaléka 18 éven aluli volt. Csaknem 30 ezer kísérő nélküli gyermeket vettek őrizetbe  körülbelül ötször többet, mint januárban , közülük csaknem 3 ezren 12 évnél fiatalabbak voltak.

Mayorkas szerint ezeknek a kiskorúaknak már van családtagjuk az Egyesült Államokban.

„Az esetek több mint 80 százalékában a gyermeknek van családtagja az Egyesült Államokban, és az esetek több mint 40 százalékában ez a családtag szülő vagy törvényes gondviselő. Ezek olyan gyermekek, akiket újraegyesítenek a családjukkal, amely gondoskodik róluk”  mondta a miniszter.

(MTI, Makronóm, fotó: MTI/AP/Gregory Bull)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az USA állapota ma a süllyedő hajóra emlékeztet:
A kapitány leszól a gépházba:
- Mi történt, miért álltak le a gépek?
... (Nincs válasz).
Újabb csörgetés, ... marad a csend.
A kapitány kérdőn néz a másodtisztre, mire az:
- Nyugi, biztosan elmentek kávézni...

Totális káosz, ami Amerikában történik.
Álmatagék, Sandersék, Kamala, Ocasio most éppen a Trump-projektet lékelik meg, fordítják visszájára, 15 dolláros minimálbérekkel, ingyenpénzekkel ecetera...
"A Trump-adminisztráció növekedést támogató gazdaságpolitikája – alacsony adók, csökkentett szabályozások, hazai energiatermelés központba helyezése – munkahelyeket teremtett, ennek hatására nőttek a bérek, csökkent a szegénységben élők aránya és a jövedelmi egyenlőtlenségek is. Az elemzés szerint

Trump már minden elért, amit a demokraták a minimálbér emelésétől vártak volna."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés