Napichart: Így hódította vissza a kormány a külföldi kézben lévő ágazatokat

2021. március 19. 10:32

2010-ben a magyar gazdaság külföldi tulajdonú gazdaságnak számított, annak minden gazdasági hátrányával és költségével. A Makronóm számításai alapján olyan stratégiai ágazatokban, mint az energia, a média és a bankolás is sikerült teljes fordulatot végrehajtani, vert helyzetekből többségi magyar tulajdont felépíteni.

2021. március 19. 10:32
null
Oláh Dániel

Több stratégiai ágazatban azonban még mindig dominál a külföldi tulajdon, ilyen: 

– a bolti kiskereskedelem
– a védelmi ipar
– a vasútijármű-gyártás
– az energetikai háttéripar
– az acélipar
– az információ és kommunikáció
– az egészségipar
– az építőanyag-ipar
– a vegyipar
– és az űripar.

A koronajárvány egyik fő tanulsága épp az, hogy patriótává válik a gazdaságpolitika és minden ország kimondva is fokozottan védeni kezdi a hazait.

Meglepő módon a hazai baloldal körében népszerű amerikai elnök, Joe Biden február 24-én elnöki rendeletet írt alá az alapvető termékek beszállítói láncának felülvizsgálatára annak érdekében, hogy biztonságos és hazai ellátási láncok alakulhassanak ki. Átvizsgálnák a termelési láncokat, azonosítva a kockázatokat és veszélyeket, amelyeket a külföldi tulajdonlás jelent, így a fentiekhez hasonló számvetéseket a nyugati országok rendkívül komolyan veszik.

– a bolti kiskereskedelem – a védelmi ipar – a vasútijármű-gyártás – az energetikai háttéripar – az acélipar – az információ és kommunikáció – az egészségipar – az építőanyag-ipar – a vegyipar – és az űripar. A koronajárvány egyik fő tanulsága épp az, hogy válik a gazdaságpolitika és minden ország kimondva is fokozottan a hazait. Meglepő módon a hazai baloldal körében népszerű amerikai elnök, Joe Biden február 24-én elnöki rendeletet az alapvető termékek beszállítói láncának felülvizsgálatára annak érdekében, hogy biztonságos és hazai ellátási láncok alakulhassanak ki. Átvizsgálnák a termelési láncokat, azonosítva a kockázatokat és veszélyeket, amelyeket a külföldi tulajdonlás jelent, így a fentiekhez hasonló számvetéseket a nyugati országok rendkívül komolyan veszik.


Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2021. március 19. 15:34
Helyes! A legfontosabb azonban az energiaipar teljes hazai kézbe vétele, mert ez politikai kérdés is egyben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik