Tudománnyal a divatban: az öltöny, amit James Bond is szívesen viselne

2021. március 10. 22:04
Egy bostoni ruhagyártó cég megalkotta az öltözködés új dimenzióját.

Évek óta megannyi könyv és film visszatérő eleme, hogy a jövő embere milyen futurisztikus ruhákat fog viselni. Sok mindenre fel voltunk készülve, de erre a letisztult eleganciára a legkevésbé sem. Egyszerű, már-már hétköznapi szabás a legkorszerűbb anyagból megvalósítva. Ez már nem a jövő ruhadarabja, hanem a jelen viselete. 

Ministry Of Supply által kínált kinetikus nadrágokat és “okos” ruhadarabjait egyenesen a MIT (Massachusetts Institute of Technology) laboratóriumában fejlesztették ki.

A könnyen kezelhető és rendben tartható ruhákat a mozgás, a kényelem és a fenntarthatóság érdekében tervezték.

Tudományos divat

Minden Kinetic nadrágot úgy alakítottak ki, hogy illeszkedjen a vásárló testéhez, mintha azt szabó készítette volna egyedileg. A japán Primeflex poliészternek köszönhetően a szövet, amely kötött formában, rendkívül flexibilis, remekül nyúlik, ezáltal tökéletesen illeszkedik a testre, mégis mindig visszanyeri formáját.

Az anyagnak különlegessége például, hogy gyűrődésmentes és víztaszító hatással bír. A Primeflex a viselője testhőmérsékletét használja fel, hogy a gyűrődéseket kiegyenesítse, ellazítsa a ruhát, ehhez mindössze 15 percnyi viselésre van szüksége. Ráadásul az anyag hidrofil belseje taszítja a nedvességet a testtől, míg a hidrofób külseje pedig elpárologtatja azt. 

A sportruházataik már-már “okosnak” mondható módon 2 fokkal közelebb tartják az optimális értékhez a testhőmérsékletét. Mindezek ellenére nem igényel speciális kezelést. Mosógépben egyszerűen mosható, mint bármilyen hétköznapi anyagból készült ruhadarab.

Ruhaipar vs. környezetvédelem

A ruhaipar az egyik legnagyobb környezeti terheléssel járó iparág. Éves szinten az összes szén-dioxid-kibocsátás 8 százalékat adja. Ezzel pedig toronymagasan vezet, az ENSZ adatai szerint a fastfashion éves szinten 1,7 milliárd tonna üvegházhatású gáz kibocsájtásával terheli a bolygót, ami több, mint a repülés és a hajózás együttvéve. Arról nem beszélve, hogy folyton visszatérő probléma az ipar tekintetében a kizsákmányoló foglalkoztatás a nők szempontjából, de gyakran merül fel a gyermekmunka kérdése is. 

A Ministry Of Supply a fenntarthatóság jegyében készíti ruhadarabjait, olyan divatot kívánnak teremteni, ami nem csak a viselője számára komfortos, de a környezetet is a lehető legcsekélyebb mértékben terheli. A világon egyedülálló módon gyártanak például ingeket, melyek 100 százalékban egy újrahasznosítási folyamat útján készülnek. 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés