Fordítva sült el a kritika: nemcsak átoltottságban, hanem vakcinatartalékokban is vezető Magyarország

2021. március 10. 16:21

Írta: Takács Zsolt
Magyarországon arányaiban a legtöbb további vakcina áll rendelkezésre, annak ellenére, hogy a lakosság már több mint 10 százaléka megkapta legalább az első oltást, derül ki a Politico cikkéből.

Uniós vakcinabalhé

Egyre jobban akadozik az Európai Uniós közös vakcinabeszerzés és egyre több uniós vezető mutogat a Bizottságra azzal érvelve, hogy túl sokáig tartottak a tárgyalások, a szabályozók túlságosan lassúak és a beszerzett mennyiség sem elegendő.

Olaf Scholz német pénzügyminiszter állítólag teljes katasztrófának nevezte az EU vakcinaprogramját.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta, belefáradt abba, hogy a Bizottságot kiáltják ki bűnbaknak a lassú oltóanyag-bevezetésért. A politikus elterelve a felelősséget az AstraZeneca-t hibáztatta, mivel a cég 2021 első negyedévében jelentősen alulteljesített a Bizottság elnöke szerint. A brit gyógyszeripari vállalat március végéig valóban 80-100 millió adagot ígért, amit januárban gyártási problémákra hivatkozva 40 millióra csökkentett, de a szállítás február 28-tól újra fellendült.

A Politico szerint az akadozás hátterében az áll, hogy az egyes tagállamok szándékosan visszatartják a vakcinákat, hogy biztosítsák mindenkinek a második adagot, de a lap szerint az is lehet, hogy a tagállamok egyszerűen csak nem használják fel az elérhető vakcinákat.

Óriási készletek Magyarországon

A Politico ábráján látszik, hogy Magyarország a teljes felhasználás tekintetében a jövőre nézve a legjobb helyen szerepel, ami azt jelenti, hogy a a beadott vakcinákhoz képest itt van a legnagyobb további vakcinatartalék az unióban (más országokban a készleteknek akár száz százalékát is felhasználták az országok, míg hazánkban rengeteg további vakcina áll rendelkezésre).

A nagy tartalék akár rossz hír is lehetne, ha Magyarország a sor végén kullogna átoltottságban, de mint köztudott, ebben is uniós második helyen áll hazánk: azaz nem csak átoltottságban, hanem a további tartalékokban is élen járunk, ami fenntarthatóvá teszi a gyors magyar oltási ütemet.

Beadott oltások aránya a teljes elérhető készlethez képest.

A Makronómon is rámutattunk, hogy Magyarország a beadott oltások arányában nagyon előkelő helyet foglal el a Bloomberg által készített rangsorban. Magyarországon a március 10-i adatok alapján a teljes lakosság 10,7 százaléka már megkapta az első dózist, amivel a globális ranglistán a

11. helyet foglalja el hazánk, maga mögé utasítva Máltán kívül az összes uniós tagállamot.

Ennek fényében a Politico ábrája szándékai ellenére sem borús (példa erre a 24.hu cikke), hanem rendkívül biztató képet fest.

A Politico adataiból kiderül, hogy hazánknak az eddig leszálíltott vakcinák 44 százaléka még rendelkezésére áll, annak ellenére, hogy a lakosság nagy része már megkapta legalább az egyik oltást.

Magyarországon legnagyobb arányban a Pfizer vakcináival oltottak, de jelentős – 32,4 százalékos – szeletet hasít ki a tortából a kínai Sinovac koronavírus elleni védőoltása is. Ez az orosz, Sputnik V-hez hasonlóan alig érhető el az unióban Magyarországon kívüli országokban.

(Borítókép: MTI/Balázs Attila)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 131 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szar, hazug Politico.

Mit kell ilyen szarokkal foglalkozni? Csinálni kell az oltási programot ezerrel, azt a végén
meglátjuk ki nevet. Aki nem regisztrált, az regisztráljon, mindenki legyen fegyelmezett, mert
ezzel saját életét is megkönnyíti, nemcsak az orvosok munkáját.

A többiek le vannak szarva, mert ők is leszartak minket, amikor nem kellett volna.

Nem érted (vagy úgy teszel, mintha nem értenéd): az adatok azt mutatják, hogy pár napon belül még sokkal nagyobb lesz az előnyünk az EU-val szemben.

Amúgy pedig lásd a másik topikban írt beírásomat, mindjárt bemásolom.

RITKA ALJAS ez az újabb fake news kampány.

Ugyanis messze nemcsak arról van szó, hogy elavultak azóta az adatok, hanem tendenciózusan hazug az egész narratívája a politicónak.

A lényeg, hogy az adatokból látszik, hogy minden vakinát belevettek a képletbe, tehát a kínait és az oroszt is - ami pedig csak Magyarországon van!
Ráadásul:
1. Kb. éppen a "pillanatfelvételkor" kezdődött a kínai vakcinával való oltás, tehát már beírhatták ezek az aljasok a vakcina rovatba a többszázezer kínai vakcinát, de még nem nagyon lett beadva érdemi mennyiség belőle.
2. Továbbra is bizonyos, hogy a kínai vakcinából mindig több lesz a többlet, mint a nyugatiakból, mert itt hektikusan érkeznek a szállítmányok.
3. Az orosz vakcinánál meg azért keletkezik rendszerszinten is többlet, mert ez az egyetlen vakcina, ahol nem egyforma a 2 dózis, tehát a második dózis mindig "félre lesz rakva"! Nem úgy mint a nyugati vakcináknál, ahol ami van, azt rögvest be is adják.

Ezt egyébként - mármint hogy Magyarország semmilyen lemaradásban nincs százalékosan sem - bizonyítja az is, hogy a kínai/orosz vakcinázás megkezdése előtt is az EU élvonalában voltunk az oltások számában.

ENNYI.

Ezek annyira aljasak, hogy már szavak nincsenek rá.
Ha van siker, az a vakcinázás. (A Karácsonyék által hetek-hónapok óta minden módon gáncsolt kínai és orosz beszerzésnek köszönhetően.) Erre ezek még ezt a témát is képesek úgy tematizálni, mintha mi teljesítenénk rosszul...

Elkopott ez a jelző, de most megint kimondom: hazaárulók.

De bazmeg nem látod a nyilvánvalót? Ez a gonosz Orbán azzal akar fölvágni Európa előtt, hogy folyamatosan első akar lenni átoltottságban. Tökimndegy, milyen vakcinával. Amilyen szemét, életben akarja tartani a választóit egy világjárvány közepén. Még azon az áron is, hogy téged is életben tart. Bajod ezzel?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés