Elsők között reagált Magyarország a koronaválság egyik legfontosabb kérdésére

2021. március 8. 16:13
A régióban több helyen is támogatják az otthoni munkavégzést, Magyarország az elsők között tette lehetővé meghatározott összegig a home office adómentes támogatását, derül ki a Niveus Consulting Group és nemzetközi hálózatának régiós összehasonlításából.

Az üzleti tanácsadó cég hétfői közleménye szerint a jelenlegi járványügyi helyzetben a home office szabályozása és a támogatási programok kidolgozása különösen nagy figyelmet kapott sok országban. A juttatások tekintetében rendkívül vegyes a kép, egyes országokban komoly támogatási programokat dolgoztak ki a koronavírus járvány hatására, míg máshol semmi nem történt ezzel kapcsolatosan, jelezték.

Magyarországon a járványhelyzet idejére még tavaly novemberben elfogadott kormányrendelet eltérést enged a távmunka vonatkozásában a Munka törvénykönyvében (Mt.) lévő szabályozástól, tehát a felek szabadon meghatározhatják az otthoni munkavégzés kereteit. Ennek azért van jelentősége, mert a rendelet nélkül a távmunka szabályai csak azokra a munkavállalókra vonatkoznak, akik kizárólag otthonról dolgoznak, a részben irodából, részben otthonról végzett munka kereteit az Mt. jelenleg nem szabályozza, mutatott rá a Niveus Consulting Group.

A közleményben kiemelték azt is, hogy novembertől, egyelőre csak a veszélyhelyzet végéig

lehetővé tették a cégeknek a home office adómentes támogatását havonta a minimálbér 10 százalékának megfelelő összegig, jelenleg 16 740 forintig.

A rendelet szerint a munkaszerződésében foglaltak szerint távmunkavégzés keretében munkát végző munkavállalónak nyújtható az adómentes támogatás.

Az Mt. szerint a munkaszerződést írásba kell foglalni és azt csak írásban lehet módosítani. A támogatás nyújtásához ezért mindenképpen találkoznia kell a munkáltatónak és a munkavállalónak, hogy írásban is sor kerüljön a munkaszerződés módosítására, különben az adóhatóság kifogásolhatja a költségtérítés adómentességét, hívta fel a figyelmet Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnere.

Magyarországon a munkáltatónak biztosítania kell a munkavégzéshez szükséges tárgyi és infrastrukturális feltételeket, tehát adott esetben a dolgozó által használt laptop, az egészséges ülőmunkát biztosító irodai szék és az internet-hozzáférés is ezek közé sorolható, írják a közleményben.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó lenne, ha így lenne. De nincs így.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés