Bill Gates szerint az atomenergia biztonságosabb és megfizethetőbb, mint valaha

2021. március 8. 22:44
Az atomerőművek forradalmasítják az energiafelhasználást a technológiai fejlődésnek köszönhetően. Fontos feladat, hogy ezt a társadalommal is elfogadtassák. A híres milliárdos, Bill Gates is az atomenergia számos előnyéről beszélt a vele készült interjúban.

A tech guru hivatalosan is befektetője és alapítója a TerraPower, vezető nukleáris társaságnak. Tehát immár személyes és nem titkolt célja az atomenergia felhasználásnak elfogadtatása a társadalommal.

Az atomenergia biztonságosabb, mint a szén, az olaj vagy a földgáz

A csernobili és fukushimai atomkatasztrófák óta az atomenergia igen rossz hírnévnek örvend. Azonban azóta sok év eltelt és számtalan fejlesztést vezettek be, melyeknek köszönhetően az atomenergia felhasználásának körülményei biztonságosabbá váltak, mint korábban.

Más energiaműveknél az egy főre jutó halálozási arány sokkal magasabb, így a nukleáris energia valóban biztonságosabb, mint bármely más energiatermelési forrás. Ugyan az erőművek építése meglehetősen drága, de ezek forradalmasítják a biztonságot.
A most épülő erőműveknél számos újítás bevezetése várható. Ilyen említésre méltó fejlesztés, a folyékony nátrium használata víz helyett, mellyel képesek stabilan alacsony hőmérsékleten tartani a reaktort, csökkentve a meghibásodások lehetőségét. Ennek köszönhetően kisebb és egyszerűbb atomerőművek épülhetnek.

„Mialatt mi megoldjuk ezeket a mérnöki problémákat és a tőke erőforrás kérdéseit, azalatt remélem, hogy az emberek is nyitnak, és meglátják, hogy valójában milyen biztonságos is lesz az atomerőművek új generációja”

– mondta Bill Gates Andrew Ross Sorkin műsorvezetőnek a CNBC tévécsatorna „Squawk Box” című műsorában.

Világszerte érdeklődnek az atomenergia iránt

A nukleáris energiában sok lehetőség rejlik és mivel alacsony az atomerőművek szén-dioxid kibocsátása, olyan országok is elkezdhetnek érdeklődni iránta, akik számára elsődleges szempont az éghajlatváltozás elleni küzdelem. 

Az Egyesült Arab Emírségek átlépve saját történelmi határát – miszerint mindeddig csak fosszilis tüzelőanyagokat használtak – eljutottak a negyedik atomreaktor elindításáig, melyek együttesen a villamosenergia 25 százalékát biztosítják az évtized közepéig. 

Míg Lengyelország és Egyiptom is bejelentette építési szándékát, Törökországban és Bangladesben már meg is épültek az első atomreaktorok. 

Az Egyesült Államokban már most is az éves villamosenergia felhasználásnak mintegy 20 százaléka atomerőművekből származik, ráadásul Georgia államban építés alatt áll a világ egyik legmodernebb erőműve. Az Egyesült Államokban egyébként számos állam – mind demokrata, mind republikánus vezetéssel – teljes vállszélességgel kiáll az atomerőművek üzemeltetése mellett, ugyanis nem csak szén-dioxid kibocsátás mentesen tudnak villamosenergiát termelni, hanem jól fizető munkahelyek ezreit is megteremthetik. Az atomenergiával kapcsolatos fejlesztések egyébként Joe Biden elnök éghajlatváltozás kezelésére irányuló kampányígéretében is szerepet kaptak, így további beruházások várhatók.

Minden éremnek két oldala van

Sokan persze továbbra is úgy gondolják, hogy jobb lenne olyan megújuló energiákra koncentrálni, mint a szél- és a napenergia. Mark Jacobson, a Stanford Egyetem professzora így nyilatkozott:

„Ez a sok innováció az atomenergia körül elvonja a figyelmet az elérhető, olcsó, biztonságos és gyors megoldásokról, mint a megújuló energiaforrások. Mivel meg akarjuk menteni a Földet, 2030-ig meg kell oldanunk az éghajlati és környezetszennyezési problémák legalább 80 százalékát, így egy új atomreaktor építése, amelynél a tervezés és az üzembe helyezés között átlagosan 15 év telik el, teljesen haszontalan a környezetvédelmi kérdések tekintetében. Valamint a kockázati oldal mellett sem szabad szó nélkül elmenni. Az uránbányászat veszélyes lehet, ezen kívül megvan a kockázata, hogy elterjednek az atomfegyverek, illetve az Egyesült Államokban nincs megoldva a nukleáris hulladékok hosszú távú tárolása.”

A professzor arra is rámutatott, hogy ugyan az atomerőművek működése nem bocsát ki üvegházhatású gázokat, de azért a működésük nem teljesen kibocsátásmentes, mint ahogyan azt a politikusok híresztelik. Ezért szerinte még mindig a legjobb megoldás a tiszta és megújuló energiaforrások alkalmazása.

Bill Gates erre csak annyit reagált, hogy a megújuló energiarendszereknek is megoldásra váró kihívásokkal kell szembenézniük. Például nincs a világon olyan nagy méretű és erősségű akkumulátor, amely képes a begyűjtött energiát megfelelően tárolni, hogy azt majd betáplálja a rendszerbe.

Azonban míg a világ egy része folyamatosan nyit az atomenergia felé, addig az emberek többsége még mindig tisztes távolságot tart a témakörtől.

„Valószínűleg a társadalom meggyőzése majdnem olyan nehéz lesz, mint maga a reaktor megépítése, de mivel muszáj megállítanunk az éghajlatváltozást, így nem szabad feladnunk” –

mondta a tech guru.

A cikk szerzője Blősz Dalma
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés