Megfelelő szűrési programmal több ember élhetné túl a tüdőrákos megbetegedéseket

2021. március 7. 17:26
A tüdőrák ritka kegyetlenséggel szedi áldozatait, ráadásul kimutatni sem egyszerű. A statisztikák alapján négy esetből hármat a harmadik vagy a negyedik stádiumban diagnosztizálnak, ám ekkor már túl késő ahhoz, hogy életmentő kezelésben vegyenek részt a betegek.

Életek ezreit lehetne megmenteni a világ egyik leghalálosabb betegségétől, ha a veszélyeztetettek időben részt vennének egy CT vizsgálaton - állapította meg az NHS (Országos Egészségügyi Szolgálat) egyik fő tanulmánya.

A tanulmány szerint a CT vizsgálat kimutatja a korai stádiumú tüdődaganatokat, melyek ekkor még könnyen eltávolíthatóak.

„Az valóban nagy áttörés a tüdőrák kezelésében" – nyilatkozta Dr. Sam Janes, a vizsgálat vezető kutatója. „Eddig nem ismertünk semmilyen módot arra, hogy ezt a pusztító betegséget korábban felismerhessük, és a gyógyító kezeléseket időben elkezdhessük.”

Az Egyesült Királyságban a szakértők ezért is követelik a kormánytól, hogy vezesse be dohányosok és a már leszokott, de korábban napi szinten dohányzó páciensek rutinszerű CT-vizsgálatát. Ezzel a rendszerrel csökkenteni tudják a tüdőrák okozta haláleseteket számát. A szigetországban évente nagyjából 48 000 embernél diagnosztizálják ezt a betegséget, 35100-an pedig életüket vesztik a halálos kór miatt – ez naponta 96 embert jelent.

Az Egyesült Királyság Tüdőrák Koalíciójának klinikai tanácsadói csoportjának elnöke, Dr. Robert Rintoul is a program mellett áll:

„Most, hogy bebizonyosodott, hogy a tüdőrák CT-szűrése működik, nagyon reméljük, hogy Angliában bevezetik a tüdőrák szűrő programot." 

Az NHS szóvivője azt nyilatkozta:

„Az NHS elindította a tüdőrákszűrő teherautóit, melyek a szupermarketek parkolóiban is elérhetőek. A tüdőrák korai diagnosztizálása továbbra is prioritás maradt a világjárvány során, ezért csak decemberben 200 940 embert utaltak be a vizsgálatra.”

A tüdőrák nemcsak Angliában gyűjti áldozatait, hanem az egész világon. Sajnos Magyarország világelső a tüdőrák halálozás terén, ezért is fontos hangsúlyozni az éves szűrések fontosságát. Kiemelten kell kezelni azon csoportokat, akik ötven évesnél idősebb dohányzó, vagy korábban dohányzó páciensek. Fontos megjegyezni, hogy a vizsgálat ingyenesen elérhető mindenki számára.

A cikk szerzője: Bodó Anita
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában