Digitalizáció és innováció a fenntartható mezőgazdaságért

2021. március 7. 13:13
Az új-zélandi Merino Company (NZM) környezet megújító mezőgazdasági módszerek alkalmazására ösztönzi a gyapjútermelőket.

Ez az újfajta mezőgazdaság olyan gazdálkodási elvek és gyakorlatok rendszere, melynek céljai közt megtaláljuk a biodiverzitás (biológiai sokféleség) csökkenési ütemének lassítását, a szén-dioxid megkötését, talajdúsítást, de számos társadalmi fejlesztést is.

Digitális platformra és innovatív megoldásokra építik a fejlődést

Az NZM korábban létrehozta a ZQ nevű platformját, az etikailag elkötelezett új-zélandi gyapjútermelők számára. A ZQ megjelöléssel rendelkező termelők megfelelnek a rostminőség, az állatjólét, valamint a környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalás követelményeinek is.

A legújabb fejlesztésű, ZQRX (ZQ Regenerative Index) platform pedig segít a gazdálkodóknak összpontosítani a direktvetéses termesztés, komposztálás, teljeskörű legeltetés bevezetésére gazdálkodásukba. Fontos szerepet tölt be a fás legelők használata és az állatok integrálása is.
 
A platformot olyan globális, merinói gyapjú ruházatot és lábbeliket értékesítő márkák támogatják, mint az Allbirds, Smartwool és az icebreaker. Ők évente csaknem 2 millió kilogrammnyi gyapjút vásárolnak, amit mostantól a platformon keresztül terveznek beszerezni.

Az új módszerekkel csökkenthető a környezetszennyezés

Az NZM adatai szerint a mezőgazdasági károsanyag-kibocsátás 60 százaléka a gyapjútermeléshez köthető. Az új módszer pedig ezt az értéket jelentősen csökkentheti. 

John Brakenridge, az NZM vezérigazgatója szerint az új módszerek alkalmazásával, a szennyezés akár nullára is csökkenthető.

Mivel a mezőgazdasági termelők számára kiemelten fontos a szén-dioxid kibocsátás csökkentése, ezért számos olyan újítás került előtérbe, melyek fenntarthatóbb módszereket próbálnak beépíteni a gazdaságba. 

A cikk szerzője: Pál Fanni
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés