A kritikusok pesszimisták, a realisták optimisták voltak a magyar gazdasággal kapcsolatban

2021. március 5. 15:02

Írta: Takács Zsolt
A magyar gazdaság válságállóbbnak bizonyult a vártnál 2020-ban. Megnéztük, mely szakértők előrejelzései voltak a legpontosabbak.

A magyar GDP 2020 utolsó negyedévében 3,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, de a harmadik negyedévhez viszonyítva már 1,4 százalékkal bővült a gazdaság.

A negyedik negyedév teljesítménye az összes korábbi becslést felülmúlta.

A KSH korábbi jóslatához képest az előző negyedév gazdasági teljesítménye 0,3 százalékponttal volt jobb – írtuk a Makronómon.

2020 egészében a magyar GDP 5 százalékkal csökkent az előző évhez viszonyítva,

ami 0,1 százalékponttal kisebb, mint ami az első becslésben szerepelt.

Eltérő becslések

Kevés nemzetközi szervezet volt bizakodó a magyar gazdasággal kapcsolatban. Az IMF például azt jósolta, hogy a magyar gazdaság 6,1 százalékkal zsugorodhat 2020-ban. Ezt még a tavaly októberben közölte a Nemzetközi Valutaalap, amikor 3,1 százalékos csökkenésről módosította a lesújtó 6,1 százalékra a becslését. Az Európai Bizottság becslése már közelebb járt a valósághoz, mivel a szervezet 5,3 százalékos visszaesésre módosította jóslatát a novemberi 6,3 százalékról. Az OECD az IMF-nél valamivel derűlátóbb adatokat közölt tavaly év végén, a nemzetközi szervezet 5,7 százalékos esést várt 2020-ra.

A Morgan Stanley hitelminősítő is tévedett a magyar gazdaság helyzetét illetően,

a bank tavaly november végi előrejelzése túlzott borúlátással azt jósolta, hogy a magyar gazdaság 6,8 százalékkal fog visszaesni.

Magyar tévedések és a telitalálat

Érdekesség, hogy György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár már tavaly szeptemberben pontosan megjósolta a magyar valóságot, mivel

az államtitkár a Portfóliónak elmondta, hogy a magyar gazdaság teljesítménye legfeljebb 5 százalékkal csökkenhet 2020-ban.

Nem csak külföldön voltak téves becslések, hanem hazánkban is találhatunk olyan kutatóintézeteket, amelyek sokkal távolabb álltak a valóságtól. Ezekhez tartozik a GKI Gazdaságkutató intézet is, amely 2020 decemberében azt jósolta, hogy a magyar gazdaság teljesítménye 6 százalékkal fog csökkenni 2020-ban. Ez már optimista becslésnek mondható a kutatóintézet korábbi prognózisait tekintve, hiszen még 7 százalékos visszaesést is jeleztek.

A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet 5,8 százalékos GDP visszaeséssel számolt az előző évre, amely jóval derűlátóbb, mint a valóság.

A Magyar Nemzeti Bank decemberi inflációs jelentésében 6 és 6,5 százalék közötti mérséklődésre számított 2020-ra és a pénzügyminisztérium becslése is azt jelezte, hogy a magyar gazdaság 2020-ba várhatóan 6,4 százalékkal csökkenhet.

(Borítókép: MTI/Vasvári Tamás)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés