A jövő most történik: nem várt módon forgatja fel a munkapiacot a koronajárvány

2021. március 4. 13:52
A járvány megjelenésével számos területen bebizonyosodott, hogy az innovatív folyamatok felgyorsultak, és a változások hamarabb következtek be mint, ahogy azt a vírus megjelenése előtt jósolták.

Az eddig működő gyakorlatokat a hirtelen jött helyzetben, kényszer szülte okokból át kellett alakítani vagy újra kellett értelmezni. A különböző szektorok, a vállalatok és a társadalom egésze reagálni kényszerült a túlélés érdekében. 

A koronavírus-járvány a munkaerőpiaci viszonyokra is hatalmas nyomást gyakorolt és talán modern társadalmunk számára, eddig nem látott átalakításokat követelt. Munkahelyek és pozíciók szűntek meg, máshol pedig új feladatkörök születtek, egyes területeken pedig mint, például az egészségügyben óriási humánerő igény jelentkezett. 

A kormányok nagy erőkkel dolgoznak, hogy munkahelyteremtéssel, átképzésekkel és állami támogatásokkal segítsék az érintett szereplőket. Szerencsére a piac újra alakulásába a technológiai gyártók is segítőkezet nyújtanak. 

(Magyarország jelenlegi munkaerőpiaci helyzetről egy korábbi cikkünkben számoltunk be.)

Az új tudásmenedzsment 

A Taqtile kiterjesztett valóságplatformja, a Manifest olyan rendszer, mely a munkafolyamatok elsajátítását és elvégzését sokkal könnyedebbé teszi. Az eszközre előre rögzíthető a munkafolyamat minden fázisa, segéd magyarázattal, vizuális látvánnyal egybekötött interaktív edukációs forma, ahol az oktató távoli elérésben bármikor támogatni tudja a gyakornokot.  Ez által az új belépők betanítására szánt idő jócskán leredukálódik. Az AR (augmented reality -kiterjesztett valóság) munkautasító eszköz segítségével a tanulási folyamatok bármikor, valós időben egy képernyőn keresztül ellenőrizhetőek, ezzel csökkentve a hibázási lehetőségek kockázatát. A szolgáltatás a kezdeti nehézségekben biztonságot nyújt minden résztvevő számára.

Több ország katonai egységei tesztelték már a gyakorlatban a Manifest AR tartalmakat, melyek szerint magasan vezet a hagyományos oktatási formulákkal szemben. Sok esetben 0 százalékos hibaaránnyal teljesítették a gyakornokok a feladatokat. Abban minden tesztelő egyetért, hogy az AR rendszerrel való tanulás hatékonyabb és gyorsabb. 

A vállalatok több platform közül választhatják ki a számukra legkényelmesebb segítő megoldást: Ipad, HoloLans, Magic Leap és Android vagy Böngésző.

Alkalmazásuk

Már a COVID-19 előtt is problémát jelentett egyes szférákban az elhelyezkedés ösztönzése, valamint a betanulási struktúrák elavultsága. Globálisan az ipari gyártásban az elhelyezkedési kedv az elmúlt években csökkentő direkciót mutatott. Azonban egy Taqtile eszköz a fiatalabb generáció számára is vonzóbbá teheti az oktatási folyamatokat és magát munkavégzést is. A kiterjesztett valóságban zajló munkakörülmények leginkább egy videojátékra emlékeztetik használóját. 

Világunk jelenleg teszt üzemmódban működik.

Az elmúlt egy évben rengeteg kísérleti jellegű projekt került éles kipróbálásra, amelyek validitása majd ezután fog eldőlni. Az ilyen jó gyakorlatok, mint a Taqtile forradalmasíthatják a munkaerőpiac átalakulásait. 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés