Külföldi statisztikák szerint is épp most tör élre Magyarország átoltottságban

2021. március 2. 18:32

Írta: Takács Zsolt
A kínai vakcina megérkezésével tovább bővült a Magyarországon elérhető oltások száma, ami meg is látszik a régiós oltási adatokon, ahol Magyarország kiemelkedő helyet foglal el.

A Bloomberg adatai szerint a globálisan beadott dózisok napi száma közel hétmillió. Ennek a folyamatnak az élén áll az Egyesült Államok napi 1,8 millió oltással, amit Kína követ több mint 1,5 millióval. Az oldal adatai szerint március elsején már több mint 245 millió dózist adtak be világszerte, amiből Magyarország is kivette a részét.

Forrás: Bloomberg.

Európában kimagaslóan teljesít Magyarország a 100 főre eső vakcinák tekintetében. Globálisan is kiemelkedik a tömegből Szerbia, ahol többféle oltással is küzdenek a koronavírus ellen.

Magyarországon átlagosan naponta több mint negyvenezer embert oltanak be,

ami sokkal magasabb, mint a hasonló lakossággal rendelkező Csehország esetében, ahol a beoltások napi átlagos száma kicsivel több mint 15 ezer. A kiemelkedő számok többek között annak köszönhetőek, hogy Magyarország külön, saját hatókörén belül hagyta jóvá a kínai Sinopharm vakcináját, amiből ötmillió adagot vásárolt a magyar kormány. Ennek az eljárásnak a logikáját dicsérte egy neves kanadai közgazdász is a minap.

A készletek meglátszódnak az átoltottsági adatokon is, ahol Magyarország Szerbia után a második helyet foglalja el a vizsgált országok között. A globális átoltottsági listát a Seychelle-szigetek vezeti, amit Izrael követ, de Magyarország Málta és Dánia után a harmadik helyet foglalja el az uniós országok között az első vakcinával való beoltottság tekintetében.

Az alábbi ábrán látható, ahogy Magyarország nagy ugrást tesz március elejére, elhagyva egyelőre egy népes európai országcsoportot. 

Magyarországon lassan 8 százalék lehet az első dózist megkapott emberek aránya, míg ez Csehországban vagy Horvátországban 4 százalék körüli.

A legalább egy oltást kapók aránya

A Sychelle-szigetek 50 ezer darab kínai vakcinát kapott az Egyesült Arab Emírségektől, ami 25 ezer ember beoltására volt elegendő a 98 ezer fős szigetországban és eddig semmilyen súlyos mellékhatást sem tapasztaltak.

A pozitív adatok hátterében az is áll, hogy

a magyar emberek egyre jobban bíznak az oltásban.

A KSH adatai szerint november végén az embereknek még csak 15 százaléka volt biztos benne, hogy beoltatná magát, de ez az arány a február 15-ével kezdődő héten már 41 százalék volt és válaszadóknak csak 25 százaléka volt elutasító az oltásokkal kapcsolatban az első héten mért 36 százalékkal ellentétben. Az oltásellenes politikai hangulatkeltés tehát kudarcnak tűnik.

(Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés