A vakcinahiány tovább növeli a globális egyenlőtlenségeket

2021. március 2. 19:02

Írta: Takács Zsolt
Február közepéig 130 ország egyáltalán nem tudta megkezdeni az oltás beadását.

A pozitív hírek mellett sajnos sok országban komoly késések és ellátási hiány is tapasztalható, ami akadályozza a lakosság beoltását.

Február közepéig 130 ország egyáltalán nem tudta megkezdeni az oltás beadását

– közölte az UNICEF. Ez azt jelenti, hogy 2,5 milliárd ember teljesen kiesett a globális oltási ellátási láncból.

A legalább egy oltást kapók aránya

A vakcinák szűkössége miatt az alacsony és közepes jövedelmű országok kerültek hátrányba. Dél-Afrika például szándékosan késleltette az oltás megkezdését miután kiderült, hogy az AstraZeneca vakcinája nem volt kellően hatékony az új vírustörzzsel szemben. Ez a lépés azonban teljesen átrendezheti a globális oltási terveket, mivel az Egyesült Királyságban található gyógyszeripari vállalat vakcinája viszonylag olcsó és praktikus, mivel nem igényel szélsőségesen hideg tárolást, ezért

tökéletes választás lehetett volna a szegényebb országoknak.

Globális átoltottság

A cikk megjelenéséig nagyjából 107 országban kezdték meg az oltások terjesztését hét különböző engedélyezett oltóanyaggal. Az egyes oltásoknak különböző a hatékonysági szintje és sok esetben kérdéses, hogy mennyire hatékonyak az új vírustörzzsel szemben.

A legalább egy oltást kapók aránya

A feladat óriási, mivel a szakértők szerint

a világ népességének 70-80 százakét be kell oltani, hogy globálisan elérjük a nyájimmunitást.

A legtöbb vakcinából két adag szükséges, ami tovább nehezíti a védettség megszerzését. Egy kutatás szerint egyébként az emberek 66 százaléka támogatja az oltásokat és 11 százalékuk teljesen szkeptikus ezzel kapcsolatban. Németországban nagyon sokan elutasították az AstraZeneca oltását, mivel nem hittek annak – 60 és 90 százalék közötti – hatékonyságában és inkább a Pfizer/BionTech oltást részesítik előnyben, amelynek hatékonysága 95 százalékos.

Február végéig 1,45 millió vakcina érkezett az Egyesült Királyságból az országba, de ebből csak 270 ezret adtak be a lakosságnak. Németországban a lakosság egyharmada gyártótól függetlenül nem adatná be magának a koronavírus elleni oltást, Magyarországon a KSH adatai szerint a magyarok 25 százaléka elutasító az oltással.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés