Mesterséges energiaszigetet építenek Dániában

2021. március 1. 22:29
Dániában építi ki a világ első, olyan mesterséges energiaszigetét, mely szélturbinák segítségével csaknem hárommillió európai háztartás energiaellátását biztosítja majd.

A Dán Energiaügynökség (Danish Energy Agency) új projektjében egy 30 hektáros energiasziget megépítését célozza meg az Északi tengeren. Az új energiaközpontot a dán történelem legnagyobb projektjének tekintik, mely megmutatja a part-menti szélerőművekben rejlő potenciált is. 

Az energiasziget továbbá biztosítja Dánia vezető szerepét a szélenergia-felhasználás területén, amely 51-49 arányban lesz megosztva a állam és a magánvállalkozások között. 

A tervek szerint a szélturbinák kapacitása 3 gigawattra tehető, amely megegyezik Európa körülbelül 3 millió háztartása által felhasznált energiamennyiséggel. De itt nem állnak meg! Ugyanis a következő célállomás a sziget kapacitásának növelése lesz, amit 10-12 gigawattra bővítenének.

A tervek szerint a sziget 2033-ra készülhet el, ami lehetővé teszi az ország számára, hogy a szomszédos nemzetek megújuló energia ellátójává válhasson.

Hazánkban találkozhatunk szélerőművekkel Mosonmagyaróváron, Szápáron, Levélen és számos területen, azonban a 2010-2011-es telepítés óta nem történt ilyen típusú beruházás. A jelenlegi kapacitás 330 MW, de ennek folyamatos csökkenését jósoljak, 2030-ra pedig teljesen el is tűnhet a szélenergia kapacitás Magyarországról. 

A cikk szerzője Pál Fanni 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát, a szélenergia főleg ott jó, ahol sokat és erősen fúj a szél. A vízenergia ott, ahol van esés és NEM kavicságyon folyik a víz.

Ez nem igazán Magyarország. Itt örömmel látom az egyre több napelemet, bár ez sem annyira környezet kímélő, mint látszik.

Mindenesetre imponáló, úgy néz ki, jó dánnak lenni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés