Magasabb hőmérsékleten is tárolható a Pfizer vakcinája

2021. március 1. 20:36
A Pfizer új adatokat terjesztett elő az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA), miszerint az mRNS-vakcina huzamosabb ideig is eláll magasabb hőmérsékleten, mint azt korábban gondolták.

Az új javaslatok szerint a vakcina két hétig is tartósan eláll a -15 °C hőmérsékleten, ami jelentősen megkönnyíti a szállítási és tárolási módszereket.

Az első COVID-19 vakcina, melyet tavaly sürgősségi felhasználásra engedélyeztek az Egyesült Államokban, csúcskategóriás mRNS technológián alapult. A német BioNTech, a Pfizer gyógyszeripari óriás közreműködésével rendkívüli hatékony vakcinát hozott létre.

A szokásos gyógyszerészeti fagyasztók -25°C és -15°C közötti hőmérsékletet biztosítanak, az ultrahideg fagyasztók viszont -80°C és -60°C közötti hőmérsékleten tarthatják az elemeket. A Pfizer COVID-19 vakcina terjesztési hatékonyságának fő kihívása, hogy a világ számos részén nincs kialakítva szállítási infrastruktúra, mely a vakcina potenciális szállítási hőmérsékletét biztosítja. Korábban a mozgatással kapcsolatos feltételeket a vállalat egy újszerű megoldással - szárazjéggel történő csomagolással - küszöbölte ki, ugyanakkor a tárolási feltételekkel járó problémákra még keresték a megoldást.

Most a vállalat elmondása szerint a tovább fejlesztett oltóanyag tartósabb és normál fagyasztási körülmények (-25°C és -15°C) között akár két hétig felhasználható.

Ezeket az új adatokat az FDA felé nyújtották be a sürgősségi felhasználásra vonatkozó engedély frissítésének reményében.

A BioNTech vezérigazgatója, Ugur Sahin azt állítja, hogy az új javallat a folyamatos stabilitási tanulmányok eredményeként merült fel, melyek a tavalyi tömeggyártás kezdete óta tartanak. Az oltóanyag mögött álló mRNS technológia még annyira új volt, hogy konzervatívan álltak a tárolási követelményekhez, amíg további adatokat nem sikerült összegyűjteniük.

„Az elsődleges célunk egy biztonságos és hatékony vakcina gyors kifejlesztése és mihamarabbi elérhetővé tétele volt, a legkiszolgáltatottabb emberek életének megmentése érdekében az egész világon” – mondta Ugur Sahin. Hozzátette: „Ugyanakkor folyamatosan gyűjtöttük az adatokat, hogy lehetőségünk nyíljon a -20°C körüli tárolásra. Az előterjesztett adatok megkönnyítik az oltóanyagunk kezelését a gyógyszertárakban, melyek így nagyobb rugalmasságot biztosítanak az oltóközpontok számára.”

Nem a Pfizer az egyetlen, akinek az mRNS-vakcinája kijutott a piacra. A Moderna által fejlesztett mRNS-vakcina tárolásához sem szükséges az extrém hideg hőmérséklet.

„Mivel a termék minősége javult, így az mRNS lebomlásának elkerülése érdekében nincs szükség a rendkívül hideg körülményekre” – nyilatkozta Colleen Hussey, a Moderna szóvivője.

Peter English a Brit Orvosi Szövetség Közegészségügyi Orvostudományi Bizottságának korábbi elnöke szerint a Pfizer még hatékonyabb megoldásokkal jelentkezik az oltóanyag tárolásával kapcsolatban. A professzor úgy véli, hogy a fejlesztések előrehaladtával jelentős mértékben javul majd a vakcina szállításhoz és tárolásához kötődő infrastruktúra is.
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés