Új kihívóra talált a Tesla Kínában

2021. február 27. 0:37
Az elektromos autózás széleskörű elterjedése világszinten nagy sikert aratott. A fejlesztéseknek köszönhetően egyre egyszerűbb, de mégis népszerűbb járműveket dobnak piacra.

Eddig a Tesla lenyűgöző csúcstechnológiája volt a mérce, de most Kínában ezt is sikerült túlszárnyalni. Vajon mivel lehet nagyobb kényelmet és rugalmasságot biztosítani, ha már a Tesla is maximálisan kielégítette a vezetés élményét?

A SAIC-GM-Wuling új elektromos autójának felszereltsége fel se veheti a versenyt a Tesla modelljeivel, de éppen ez állhat óriási népszerűsége mögött. Az vállalat termékpalettája és teljesítménye még fejlesztésre szorul, viszont az ár-érték arányt és a kényelmi szempontokat figyelembe véve igazi ellenfélnek bizonyul.

A Wuling Hong Guang MINI már júliusban, a megjelenésekor is nagy közönségnek örvendett, mely hamarosan a városi ingázók kedvencévé vált. Egyszerű kialakításának köszönhetően könnyen mozog a legzsúfoltabb utakon, így sokan használják a tömegközlekedés kényelmesebb alternatívájaként is. Alacsony hatótávolsága miatt azonban autópályán tilos közlekedni vele.

De vajon mi áll a népszerűség mögött?

Az autó kevesebb, mint 3 méter hosszú és 1,5 méter széles, mégis 4 ember befogadására képes. Az otthoni hálózatról is könnyen tölthető akkumulátor mindössze 6-9 órán át növeli a háztartás energiafogyasztását, amíg teljesen feltölt, majd a maximális akkumulátor szinttel 120 kilométer megtételére képes 100 km/órás sebességgel. Azonban a Mini modell vonzerejét leginkább az ára jelenti, ami 4400 amerikai dollárnak (1,3 millió forintnak) megfelelő jüanról indul.

Noha az új kedvenccel autópályára nem lehet hajtani, népszerűségét mégis képes volt növeli a nagyvárosokban, ahol az eladások 60 százaléka történt.

A vállalat nem titkolt célja a nemzetközi piacon való értékesítés. Ennek okán már megkezdték az együttműködést egy lett autógyártóval is, hogy Európában is elérhetővé tegyék a legújabb modellt. Bár néhány biztonsági követelmény következtében az ára valószínűleg a duplájára fog emelkedni a kínaihoz képest.

A koronavírus-járvány számos iparágnak, így az autógyártásnak is nagy érvágás volt, viszont a Wuling Mini EV kedvező árának köszönhetően a vállalat sikeresen vette az akadályt.

A verseny tovább éleződik

A Tesla riválisai a Nio és a Li Auto egyre feljebb törnek az autópiaci ranglétrán. Az autógyártók jelentősen megnövelték értékesítési számaikat, túlszárnyalva az addigi elemzői várakozásokat. 

Bár Elon Musk viszonya megromlott a kínai kormánnyal az elmúlt időszakban, a dinamikus fejlődésre természetesen a Tesla is reagál és a vállalat eladási mutatói továbbra is az egekben. 

A verseny tovább éleződik az EV-startupok között, beleértve a WM Motort és a Xpenget is, melyek szintén masszív értékesítési növekedést mutatnak.

A cikk szerzője: Sipiczki Fruzsina


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt is lekoppintották....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés