Autonóm drónok: helymeghatározás nélkül is működő drónt fejleszt az izraeli startup

2021. február 28. 19:26
A drónok úgy futottak be a köztudatba, hogy azok tájékozódását GPS koordináták segítik. Azonban ezt a módszert számos tényező akadályozhatja, például a kommunikációs műhold meghibásodása vagy kiiktatása, mely a rendszer teljes felbomlásához vezet. Vagyis vezethetne, ha nem lenne új ötlete egy izraeli startupnak.

A probléma elkerülésére a Sightec izraeli startup a mesterséges intelligencia előnyeit kihasználva mutatta be a GPS helymeghatározást mellőző navigációt segítő technológiáját.

„A drón saját ítélőképességét használja a gépi látás és az intelligens technológia segítségével, hogy sikeresen elérje célját és elkerülje a baleseteket, mindezeket pedig emberi közreműködés nélkül tegye meg”

– olvasható a Mashable honlapján.

Az AI drónt a NaviSight speciális szoftverével szerelték fel, ami a beépített kameráknak köszönhetően valós idejű navigálást tesz lehetővé.

Nemrégiben Izrael déli részén végeztek tesztelést a drónon ezzel az új technológiával, ami sikeresen zárult, ugyanis 5 kijelölt útvonalon is hiba nélkül teljesített. A drónok 3D-s kamerái képesek feltérképezni környezetüket, tehát a fejlesztéssel számos balesetveszélyes szituáció elkerülhető. Továbbá az a probléma sem merül fel többé, hogy a drónok elveszíthetik kommunikációs központjukkal a kapcsolatot.

Ez a technológia kiemelt szerephez juthat a nagyhatalmak (USA, Kína, Oroszország) közötti konfliktus esetén, mikor a műholdas rendszereket megbénítva káoszt idéznek elő a modern világ harcmezején.

A cikk szerkesztője: Sipiczki Fruzsina.
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés