Tiltást hoztak a kriptovaluták használatára Indiában

2021. február 26. 23:14
India teljesen betiltja a kriptovalutákba történő befektetéseket, és átmeneti időszakot biztosít a kilépésre azoknak a befektetőknek, akik már vásároltak a digitális valutákból.

„A virtuális pénznem mindennemű felhasználását tiltani fogja a Reserve Bank of India” – jelentette be a pénzügyminisztérium tisztviselője.

Ez pedig magában foglalná a közvetlen devizaügyleteken keresztül történő tranzakciók tilalmát is.

A kormány ugyan már kitűzte a kriptovaluták napirendi pontként való tárgyalását a parlament költségvetési ülésére, ugyanakkor a tilalmat nem egyik napról a másikra vezetik be, így a digitális valutába  fektető piaci szereplőknek is lesz idejük ügyleteik felszámolására.

A törvényjavaslat célja ezen kívül egy olyan egységes keretrendszer létrehozása a digitális pénznemek terén, mely a lakosság privát ügyleteire is kiterjed. Nirmala Sitharaman pénzügyminiszter elmondta, hogy az új törvényt a kínai szabályozásról mintázták, mely gyakorlatilag teljesen kivonta a kriptovaluta használatát a kereskedelemből, miközben a kormány a saját virtuális pénznemének kibocsátásán dolgozik. Kína 2017 óta tett lépéseket a kriptovaluták visszaszorításának érdekében, míg végül minden hozzáférést teljesen letiltottak a kriptovaluta tőzsdékhez.

Ugyan a kriptovaluták piacát betiltják Indiában, ettől függetlenül a kormány megengedi azt, hogy az esetleges technológiai kutatások alapjául szolgáljon a rendszer.

„Mindannyian a törvényjavaslat további részleteinek megjelenését várjuk, hogy meghatározhassuk a következő lépéseket. Ha a kormány továbbra is minden kriptovalutát be akar tiltani, és csupán az állam által támogatott kutatások folyhatnak, akkor nincs értelme folytatnunk az üzleti tevékenységet Indiában. Ezért most türelmesnek és ébernek kell lennünk” – mondta Sathvik Vishwanath, a Bitcoin és a Blockchain társalapítója és vezérigazgatója.

Vishwanath szerint a kriptovaluta értéke 30 százalékkal csökkent január 30. és február 1. között, miután Indiában nyilvánosságra került a kormány szándéka. Azonban közvetlen utána megmozgatta a piacot a Tesla bejelentése, miszerint jelentős összeget fektetnek Bitcoinba és azzal vásárolni is lehet majd az amerikai tech vállalattól. A befektetők tudják, hogy a tilalom nem egyik pillanatról a másikra fog bevezetésre kerülni, így időt próbálnak nyerni maguknak, mielőtt eladják a birtokukban lévő kriptopénz befektetéseiket.

Indiában 2017 óta egy bizottság is működik, amely a virtuális pénznemekkel kapcsolatos kérdéseket tanulmányozza. 2018-ban elkezdődtek a kriptovalutával kapcsolatos részleges tiltások, miután sorozatos csalásokra derült fény. Végül 2019-ben a bizottság nyilvánosságra hozta zárójelentését, melyben a magán kriptovaluták teljes piaci tilalmáról szóló törvényjavaslat szerepelt. 

A magyar jogrendszerben egyelőre nincs semmilyen szabály a kriptovaluták jogi megítélése kapcsán, így hazánkban egyre népszerűbb ez a digitális pénzügyi piac és egyre több befektető lát benne valós potenciált.

A cikk szerzője Blősz Dalma
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés