Amerikai tapasztalat: az oltakozási siker titka

2021. február 25. 19:28
Úgy tűnik az Amerikai Egyesült Államok tagállamai versenybe szálltak és egy teljesen új, eddig ismeretlen kampányidőszak vette kezdetét. Ugyanaz a cél, mindenki ugyanonnan indult, mégis az államok között vannak, akik sokkal eredményesebbek a védőoltások kiosztásában.

Mi lehet a titkuk?

A múlt héten, naponta átlagosan 1,59 millió adag vakcinát adtak be, ez 3 százalékos növekedés az egy héttel korábbi számokhoz képest.

Az egészségügyi szakértők fel voltak készülve, hogy az egyes államok között nagy különbségek lesznek. Tekintettel arra, hogy széles mozgástérrel rendelkeznek, önálló stratégiáik kidolgozásához, feltűnően kevés szövetségi koordinációval. Azonban előre akkor sem tudták megmondani, mely államok járnak majd az élen és kik lesznek a lemaradók.

A közös nevező a hatékony vezetések között, hogy megpróbálták az oltási procedúrát és minden ezzel járó bürokratikus tényezőt a minimálisra csökkenteni. Rend és egyszerűség jellemzi a legsikeresebb államokat, abban az időszakban, amit egyébként a káosz és a bonyodalom jellemez. 

A legsikeresebbek között szerepel Dél-Dakota, Connecticut és Nyugat-Virginia, mindhárom állam tisztségviselői egyetértenek abban, hogy a védőoltások rendszere rendkívül bonyolult, és azt az elvet vallják, hogy a szükségesnél ne legyen körülményesebb. 

Nyugat-Virginiában az egyik legalacsonyabb az egy főre jutó jövedelem az Egyesült Államokban, és a legmagasabb a krónikus betegségekkel együtt élők száma, mégis az egyik legeredményesebb a lakosok védelme az új koronavírussal szemben.

Egységes, stabil rendszerek és megoldások

Sikerük egyik titka, hogy az egészségügyet nem hagyták szétforgácsolódni, egységességet várnak el a korházaktól, szemben más államokkal, ahol hagyják, hogy a különböző egészségügyi intézmények szabályaikat, belső hatáskörben hozzák meg, például az oltásra való regisztrációt.  

Nyugat-Virginia is erősen támaszkodott a Nemzeti Gárda tapasztalatára, a szakértelem, a logisztika és a menedzsment biztosítása érdekében, hogy a vakcina forgalmazása jól szervezett legyen.

Dél-Dakota állam, ahelyett, hogy a közegészségügyre hagyta volt a vakcinák kiszállítását és azok beadását, megbízott egy sor magán szolgáltatót a feladat elvégzésével. Az Avera Medical Group, az állam legnagyobb szolgáltatója azt mondta, van néhány sérthetetlen szabály, amit, ha mindenki betart máris minden sokkal egyszerűbb: 

  1. Soha ne pazarolj oltó adagot.
  2. Soha ne hagyj a hétvégére egy adagot sem a hűtőszekrényben.
  3. Soha ne törd meg a kölcsönösen elfogadott hierarchiát, hogy ki jogosult a vakcinázásra egy adott időpontban.
Úgy tűnik tehát, a hatékony oltás titka a központosított utasítások, a bürokratikus folyamatok lerövidítése és az egységes szabályok követése, valamint a folyamatos kommunikáció a szolgáltatókkal. 

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés