A kínai elnök szerint országa győzelmet aratott a mélyszegénység felett

2021. február 25. 13:58
Hszi Csin-ping kínai elnök bejelentette csütörtökön, hogy országa győzelmet aratott a mélyszegénység felett.

Hszi 2013 novemberében hirdette meg a szegénység célzott csökkentésének programját, amikor látogatást tett a közép-kínai Hunan tartományba. A kínai elnök csütörtökön, mintegy egy órán át tartó ünnepi beszédében elmondta: a Kínai Kommunista Párt (KKP) megalakulása óta azon dolgozik, hogy javítsa az emberek életszínvonalát, a KKP Központi Bizottsága pedig a szegénység felszámolását elsődleges feladatként kezelte az elmúlt nyolc év során.

A nyolc éve kezdődött program ideje alatt 98,99 millió elszegényedett vidéki lakost emeltek ki a szegénységből.

Kína a szegénység csökkentésére tett erőfeszítésekre közel 1,6 ezer milliárd jüant (73 ezer milliárd forint) fordított. Csaknem tízmillió ember költözött új otthonba, és 27 millió ember otthonát újították fel, ecsetelte az államfő az elért sikereket. Hszi szerint Kína tíz évvel a határidő előtt teljesítette az ENSZ 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszerében a szegénység felszámolására vonatkozó célokat.

A kínai elnök a sikert a pártvezetésnek, és a kínai politikai berendezkedés biztosította előnyöknek tudta be.

Kínában a vidéki mélyszegénységi küszöböt a fejenkénti 4000 jüan (182 ezer forint) éves bevételnél határozzák meg, a Világbank nemzetközi szegénységi küszöbértéke ennél valamivel magasabb. Napi értékben számolva a világbanki küszöbérték 1,90 dollár (558 forint), szemben a kínai 1,69 dollárral (500 forint). Egyes szakértők azonban rámutatnak: bár Kína már régóta a közepes jövedelemmel rendelkező országok közé tartozik, még mindig a legalacsonyabb jövedelmű országokra vonatkozó küszöbhöz igazodik, ami árnyékot vet a szegénység felszámolásában aratott sikerére. A Világbank a közepes jövedelemmel rendelkező országokra vonatkozó napi szegénységi küszöbértéke 5,50 dollár.

A csütörtöki eseményről szóló kínai sajtójelentések a személyes hatalmát egyre inkább megszilárdító Hszi Csin-pingnek tulajdonítják a program sikerét, amelyet ráadásul éppen a KKP 1921-es megalakulásának századik évfordulójára értek el.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés