Emberi testből nyert energia Mátrix stílusban

2021. február 23. 7:43
Elektromos energiává akarják alakítani az emberi test által kibocsátott hőt. A kutatások már javában folynak.

A Mátrixban Neo (Kenau Reeves) előtt kiderült, hogy az embereket energiaként használják fel a mesterséges intelligenciával felszerelt gépeket működtetéséhez, melyek átvették az irányítást a Földön. 

A Colorado Boulder Egyetem kutatói egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy az emberi test elektromos energiáját hasznosítsák az alacsony költségű, hordható eszközök táplálásához.

 „A jövőben azt akarjuk, hogy a hordozható elektronikát áramellátás nélkül tudjuk használni” – mondta Jianliang Xiao, az új tanulmány vezető szerzője és M. Rady a CU Boulder gépészmérnöki tanszék docense. 

Amint azt fentebb említettük, a gépek áramellátását szolgáló emberi meghajtású akkumulátorok egyenesen a Mátrix filmből származnak. Xiao szerint az akkumulátor körülbelül 1 volt energiát termelhet a bőr minden négyzetcentiméterén, ennek felhasználása lehetővé tenné a hordozható eszközök, mint például a fitneszkövetők áramellátását is.

Ebben a rövid CU Boulder által készített tájékoztató jellegű videóban elmagyarázzák az új akkumulátor működését:

„Akárhányszor használjuk az akkumulátort, az lemerül és ki kell cserélnünk” – mondta Jianliang Xiao professzor. Hozzátette: “Ezzel ellenben az termoelektromos készülék azért is a hasznos, mert viselhető is és állandó energiát biztosít.”

A technológia még gyerekcipőben jár, ezért további kutatásokra van szükség, hogy a megtermelt energia mennyiséget növeljék, mielőtt az eszköz kereskedelmi forgalomba kerülne. A vállalkozó szerint körülbelül egy évtizedbe telik, mire az új akkumulátort bemutatják a kiskereskedelmi piacon. 

A cikk szerzője: Sipiczki Fruzsina
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés