Még több energiát termel a világ legnagyobb szélerőműve

2021. február 18. 21:49
A dán Vestas vezető szerepre törekszik a tengeri szélerőművek iparágában. Ennek apropóján mutatta be a V236-15,0 MW nevű turbináját, ami versenyre kelhet a konkurens GE Renewable Energy-vel.

Az új kialakítású lapátokkal a világ legnagyobb forgási ívét képesek elérni, amely összesen 43 742 négyzetmétert tesz ki. Az erőművet úgy tervezték, hogy a nagyon erős széllel is meg tud majd birkózni. A vállalat elmondása szerint az IEC 1 modell szélsőséges szélviszonyoknak is képes ellenállni egészen 50 m/s-ig, míg az IEC T modell már megbírkózik az 57 m/s erősségű széllel is.

Az egyes turbinák  várhatóan évente körülbelül 80 GWh energiát szolgáltatnak telepítési helytől függően, amely nagyjából 20 000 európai otthon energiaellátásához lesz elegendő.

A V236-15,0 MW lehetőséget kínál a szélerőműparkokban telepített turbinák számának csökkentésére is. A Vestas számításai szerint az új modelljük 65 százalékkal magasabb éves energiatermelést eredményez, mint a V173-9,5 MW. Továbbá egy 900 MW-os szélerőműpark esetében öt százalékkal növeli a termelést 34 darabbal kevesebb turbina alkalmazása mellett.

A vállalat arra számít, hogy az első V236-15,0 MW prototípus 2022-ben készül el, a sorozatgyártás pedig két évvel később indulhatna. A turbina tervezett élettartamát jelenleg 25 évben állapították meg.

A cikk szerzője Nagy Simon


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kezd Bábelre emlékeztetni, a tornyára...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés