A jövőben a keresési előzményeink alapján mérhetik fel a hitelképességünket

2021. február 18. 22:21
A kutatók évek óta figyelmeztetnek egy olyan rendszerre, amelyben a kormány ellenőrzi az állampolgárainak életét, azonban ahhoz, hogy az emberek életben maradhassanak ebben a rendszerben, teljes mértékben a kormányra kell támaszkodniuk. Ez évek óta egy nyílt kérdéskör a társadalmi elitben, vagyis azok között, akik hatalmat kaptak a nézeteik és véleményeik alapján.

A rendszer Kínában már bevezetésre került és most világszerte is terjed 

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legutóbbi blogbejegyzésében – amely arról szólt, hogy valójában mi az újdonság a Fintech rendszerben – Arnoud Boot, Peter Hoffmann, Luc Laeven és Lev Ratnovski szerzők javaslata szerint a pénzügyi szektornak gyors technológiai változásra van szüksége. A Fintech pedig egy olyan forradalmi változás lehet a banki világban, ami örökre megváltoztathatja a pénzügyi rendszereket. 

A bejegyzésben a következő kérdéseket feszegették a szakemberek:

  • Melyek azok a közelmúltbeli innovációk, melyek gyökeresen megváltoztatták a pénzügyi szektort?
  • Milyen új politikai kihívásokat fog hozni a pénzügyek alakulása?

Ezekre az elgondolkodtató kérdésekre pedig az alábbi válaszok szolgálhatnak magyarázatként:

Az IMF és az EKB legutóbbi kutatása a pénzügyi innováció két területét különbözteti meg. Az egyik terület az információ, ahol új eszközöket lehetne alkalmazni, amivel az ügyfelek adatait lehetni gyűjteni és elemezni. Általuk megállapítható akár az ügyfél hitelképessége. A másik terület pedig a kommunikáció, vagyis, hogy hogyan lehetne másképp megközelíteni az ügyfelekkel való kapcsolattartást és a pénzügyi szolgáltatások terjesztését. 

A Fintech nem pénzügyi jellegű feladatok ellátására is képes, melyeket olyan vizsgálatokra alapoz, mint például az internetezéshez használt készülék és böngésző típusa, a keresési előzmények és az internetes vásárlások.

A legutóbbi kutatási dokumentumok szerint ezeket az alternatív adatforrásokat – mivel mesterséges intelligenciával és gépi tanulással lettek összegyűjtve – gyakran hatékonyabban fel lehet használni, mint a hagyományosan gyűjtött és kialakított hitelértékelési módszereket. Ez nagyban elősegítheti a pénzügyi befogadást, például több hitelt nyújtva a munkavállalóknak és a háztartásoknak, valamint a vidéki térségekben működő vállalkozásoknak. 

Tehát mit jelent mindez a pénzügyi jövőnk szempontjából?

Először is az IMF bejegyzés szerzői azt javasolják, hogy a globális bankhálózatok kezdjék el használni az ügyfeleik keresési előzményeit és internetes vásárlásait a hitelképesség meghatározásához. Más szóval: Ön rendszeresen olvassa a CNN híreit és sportesemények emblémáit gyűjti, melyeket online vásárol? Elfogadva! Ön a The Organic Pepper oldalt látogatja rendszeresen és összeesküvés elméleteket követ figyelemmel? Sajnáljuk, a pontszáma alapján jelenleg nem lehet jóváhagyni hitelkérelmét.

Brandon Turbeville újságíró 2019-es írása szerint:

„Úgy tűnik, hogy a legtöbb ember tudta nélkül kísérleteznek egy olyan rendszer létrehozásával, amelyben minden állampolgárt a fizetésük alapján rangsorolnak havi rendszerességgel. A rendszer látná a polgárok munkáját, étkezési szokásait vagy társadalmi helyzetét, és mindenkit megfigyelés alatt tartana, így ez a problémák egyszerűsítése helyett igazából a valódi egyéniségek megszűnését jelentené.”

Turbeville felvázolta az egyetemes alapjövedelem létrehozásának a tervét is, mely során az embereket egy szociális hitelrendszerhez kötnék, és akik nem alkalmazkodnak a játékszabályokhoz, azokat kiiktatják a pénzügyi rendszerből, magyarul az egész olyan lenne, mint egy modern feudalizmus.

Az új Biden kormány nyíltabb és globálisabb rálátással viszonyul a témához, így az IMF már kijelentette, hogy ezen a vonalon elindulva, megpróbálja helyreállítani kapcsolatait az Egyesült Államokkal. Valamint Biden arra is ígéretet tett, hogy többek között visszatér a Párizsi Klíma Egyezményhez, amely segítene az IMF saját céljainak előmozdítását is.

Ezek az tervek bármennyire is előremutatóak, bizony, számos negatív következményei is lehetnek. A keresési előzmények és a hitelképesség párosítása sok esetben nem bizonyul megfelelő lehetőségnek. Valószínűleg, ezzel a lépéssel rengeteg, amúgy hitelképes állampolgártól vonnák meg a hitel lehetőségét. Ezek az emberek önerőből nem fogják tudni elindítani a vállalkozásukat, nem fognak tudni lakást vásárolni, lakást bérelni, vagy autót venni. Ez már önmagában is jelentős gazdasági visszaesést jelenthet, azonban az, hogy erre a két tényezőre még az univerzális, egységesített alapjövedelmet is felépítenék, az még kétségbeejtőbb. Úgy tűnik, egyre gyorsabban közeledünk egy olyan időhöz, amelyben a társadalmi elit diktál, és az átlagemberek vagy beállnak a sorba, vagy ha kifejezik véleménykülönbségüket, akkor az a teljes társadalom megtorpanását eredményezheti.

A cikk szerzője Blősz Dalma


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés