Pesszimizmus és motiváltság jellemzi a vendéglátóipart – a Makronóm körképe

2021. február 17. 15:31

A feszültség egyre nő a vendéglátósok körében, de a vírus terjedése egyelőre nem lassul, így a korlátozásokat is meghosszabbította a kormány egészen március elsejéig. Egyre több étterem zár be és a Makronóm által megkérdezett vállalkozók szerint ez a szám tovább nőhet. A kialakult helyzetre válaszolva Orbán Viktor a napokban mondta el, hogy nemzeti konzultációt indítanak többek között az újranyitásról, mivel a vakcinák már egyre nagyobb mennyiségben elérhetőek.

2021. február 17. 15:31
null
Takács Zsolt

Sosem tapasztalt események

A Makronóm által megkérdezett szakértők és vállalkozók szerint fontos különbséget tenni turisztikai szempontból a főváros és a vidék között.

Amíg a vidéken a nyári forgalom a kilencvenes években volt utoljára ilyen erős,

addig a külföldi turistákra alapozó Budapest turizmusa nem tudta nullára kihozni az előző évet és a legtöbb vendéglátós a fővárosban ment tönkre.

Annak ellenére, hogy a nyár rég látott bevételt hozott, a belföldi turizmus miatt nagyon sok vendéglátós került nehéz helyzetbe 2020 végére. Fodor Márk, a Hotel Zenit társtulajdonosa elmondta, hogy 2021 januárjában napi negyedmilliós veszteséget termelnek és a felújításra szánt pénzt élik fel, abból fizetik ki a munkavállalókat.

Fodor Márk

Turanitz Gergő, a magyar barbecue mester viszont azt árulta el, hogy

ők a házhozszállítással nullszaldós, kicsit pozitív évet zártak 2020-ban,

persze előnyből indultak, mivel korábban is foglalkoztak kiszállítással.

Turanitz Gergő

A legtöbb vállalkozó egyetért abban, hogy ebben az időszakban csak kreativitással lehet életben maradni. Vallja ezt Kovács Ádám, a fővárosi FALU Delikát tulajdonosa is, aki még a

válsághelyzetben is új üzletet nyitott Budaörsön

egy korlátozásokkal működő étteremmel közösen.

Kovács Ádám

Egy nagy magyar étteremlánc név nélkül nyilatkozó vezetője szerint az áfa elengedésével, házhozszállítással és költségoptimalizálással túl lehet élni a kialakult helyzetet, de egyelőre az elsődleges feladat úszni az árral.

A beszállítókat is nehéz helyzetbe hozza az éttermek bezárása: Ozsvárt Gábor, az Ozsvárt Kolbász tulajdonosa azt árulta el, hogy sokszor elgondolkodott azon, hogy inkább visszatér üzemvezetőnek a korábbi állásába, mivel a termelés az egyszemélyes cégénél a megszokott egynyolcadára esett vissza és volt olyan hét, amikor csak nyolc kiló kolbászt gyártott le.

A kézműves kolbászokat gyártó manufaktúra vezetője hangsúlyozta, hogy ő könnyebb helyzetben van, mivel egyedül folytatja az üzletet a saját házában.

Ozsvárt Gábor

Jelentős állami támogatások

Az állam többek között a járulékok elengedésével, kedvezményes hitelekkel, bértámogatással és áfacsökkentéssel támogatja a vendéglátóipart. Rauf Sven Tamás étteremkritikus szerint ez azonban nem elég, mivel

a valódi segítség az lenne, ha újranyithatnának az éttermek és szállodák.

A Gasztrokibic kiáll a különféle nyitáspárti mozgalmak mellett, bár az Európa-szerte tapasztalható agresszióval nem ért egyet.

Rauf Sven Tamás

Fodor Márk és a Turanitz Gergő szerint állami támogatás nélkül nagyon nehéz lenne most. Mindketten a bértámogatást, a járulékmentességet és az áfacsökkentését emelték ki a Makronómnak. A kormány ráadásul vállalta, hogy február végéig előrehozva fizetik ki minden vendéglátósnak az igényelt támogatást, ami Turanitz szerint megmenti azokat a cégeket, amelyek az utolsókat rúgták és ezzel túlélhetik a korlátozások időszakát. A legtöbb vállalkozó abban viszont egyetért, hogy nehéz dokumentációs folyamatot kellett végig csinálni a támogatások igényléséhez.

Előre, egy összegben kapják meg a bértámogatást a járvány miatt nehéz helyzetbe került vendéglátóipari vállalkozók, mivel januárban egyértelművé vált, hogy a legtöbb cég nem bírja tovább, elfogytak a tartalékaik. A Mandinernek nyilatkozó szakmai vezetők is korábban épp ezt, a gyorsított, előzetes kifizetést tartották kritikus fontosságúnak. Az is kiderült, hogy a legkisebb és legsérülékenyebb cégekre célozva a kormányzat tízmillió forintos ingyenhitel nyújtása mellett döntött.

, egy összegben kapják meg a bértámogatást a járvány miatt nehéz helyzetbe került vendéglátóipari vállalkozók, mivel januárban egyértelművé vált, hogy a legtöbb cég nem bírja tovább, elfogytak a tartalékaik. A Mandinernek nyilatkozó is korábban épp ezt, a gyorsított, előzetes kifizetést tartották kritikus fontosságúnak. Az is kiderült, hogy a legkisebb és legsérülékenyebb cégekre célozva a kormányzat tízmillió forintos nyújtása mellett döntött.

Fodor szerint olyanok is vannak, akik túlzottan jól járnak az állami támogatásokkal, mivel például a szezonálisan nyitvatartók is megkapnak minden segítséget, pedig életük legerősebb nyarát zárták a Balatonon, télen pedig nem is működnek. A Zenit Hotel vezetője szerint a kormánynak az egyik legnagyobb dilemmája, hogy legalizálja-e a vendéglátóipar szürkezónáját, támogatva azokat is, akik eddig alkalmi munkavállalóként vagy csökkentett munkaidőben – valamilyen nem teljesen legális módon –foglalkoztatták alkalmazottaikat, kevesebb adót fizetve, de most támogatásokat követelve.

Vannak helyi támogatások is: Turanitz szerint külön öröm, hogy

a székesfehérvári önkormányzat is segít a városban működő vendéglátósokon

és munkájukat vesztett embereken különböző támogatásokkal.

Nem látok felelős magatartást a baloldalon – nyilatkozta a Zenit Hotel tulajdonosa a Makronómnak a járványhelyzettel kapcsolatban, aki szerint orosz vagy kínai vakcinával is beoltanák magukat a kollégái, ha ez a feltétele a nyitásnak, mert tudják, hogy a vendéglátás az egyik gócpontja a vírus terjedésének. Szerinte öt, hat hónapot bevétel nélkül átvészelni szinte lehetetlen, de a szezonális helyek a nagy nyertesek, ők télen egyébként is zárva tartanak, de a támogatásokat igénybe tudják venni, miközben a nyár tavaly és az idén is kiemelkedő lehet. Hozzátette, hogy az 50 százalékos bértámogatás és a járulékmentesség sokat segít a munkahelyek megőrzésében.

a Zenit Hotel tulajdonosa a Makronómnak a járványhelyzettel kapcsolatban, aki szerint orosz vagy kínai vakcinával is beoltanák magukat a kollégái, ha ez a feltétele a nyitásnak, mert tudják, hogy a vendéglátás az egyik gócpontja a vírus terjedésének. Szerinte öt, hat hónapot bevétel nélkül átvészelni szinte lehetetlen, de a szezonális helyek a nagy nyertesek, ők télen egyébként is zárva tartanak, de a támogatásokat igénybe tudják venni, miközben a nyár tavaly és az idén is kiemelkedő lehet. Hozzátette, hogy az 50 százalékos bértámogatás és a járulékmentesség sokat segít a munkahelyek megőrzésében.

Megváltozott kedv

Rauf szerint az emberek kezdenek átállni arra, hogy inkább boltban vásároljanak és otthon főzzenek, ami tovább nehezíti a kilábalást és elveszíti a gasztrovilág az étterembejárás nehezen felépített kultúráját.

A vállalkozók is egyre pesszimistábbak és türelmetlenebbek, de legtöbbjük szerint bízni kell a kormány és az operatív törzs döntésében. Rauf Sven Tamás és Kovács Ádám szerint nem szabadna különbséget tenni a multik és éttermek között, mivel egy vacsora közben is be lehet tartatni a korlátozó és egészségvédő intézkedéseket. Azonban Turanitz és Fodor szerint az operatív törzs azért nem engedi a nyitást, mivel étkezés közben levesszük a maszkokat és szerintük

a vendéglátás gócpontja is lehet a vírus terjedésének.

Sokan attól tartanak, hogy az újranyitások ellenére kevesebb vendég érkezik majd a vírustól való félelem miatt, de a legtöbben bizakodóak, hogy a fogyasztási kedv nem tűnt el az emberekből és a vakcinának köszönhetően újra visszatérhet minden a rendes kerékvágásba.

A Pizza King palesztin tulajdonosa, Melhem Saad a Makronómnak elmondta, ő semmiképp nem menne el tüntetni, mert szerinte a vírus nagyon komoly fenyegetés, a korlátozásokat nem szórakozásból javasolták a szakemberek, ráadásul az ellenzéki politikusok és az oltásellenesek igyekeznek rátelepedni az elégedetlenség hullámaira. A cégvezető 2020-ban majdnem bezárta cégét, de úgy véli, az első az egészség, nem pedig az extraprofit, a siker pedig jelen körülmények között az, ha egy cég meg tudja őrizni a munkahelyeket.
Melhem Saad

, ő semmiképp nem menne el tüntetni, mert szerinte a vírus nagyon komoly fenyegetés, a korlátozásokat nem szórakozásból javasolták a szakemberek, ráadásul az ellenzéki politikusok és az oltásellenesek igyekeznek rátelepedni az elégedetlenség hullámaira. A cégvezető 2020-ban majdnem bezárta cégét, de úgy véli, az első az egészség, nem pedig az extraprofit, a siker pedig jelen körülmények között az, ha egy cég meg tudja őrizni a munkahelyeket.

Zavaros új év

Nincs teljes egyetértés a Makronóm által megkérdezett vállalkozók között a 2021-es évről és a jövőbeli tervekről. A Tekergő tulajdonosa inkább pesszimistán áll a jövőhöz és pozitívan akar csalódni annak ellenére, hogy még most is az étterem bővítését tervezgeti és pékséget akar nyitni Velencén, tehát beruházásokkal és fejlesztésekkel megy a vírus ellen.

Rauf Sven Tamás gasztrokibic viszont „rohadt” egy évnek nevezte 2021-et és

arra kéri a magyar embereket, hogy ne külföldön költsék el a pénzüket a következő években,

hanem támogassák a magyar termelőket.

Fodor Márk abban bízik, hogy a nyár ugyancsak erős lesz itthon a nemzetközi turizmus szigorú szabályai miatt. Az összes vállalkozó egyetért abban, hogy a jelenleg uralkodó pesszimizmus ellenére mindenki hihetetlenül motivált és ha tehetnék, már holnap újranyitnának és élhetnének a hivatásukért. Egymástól külön, de teljes egyetértésben mindannyian kitartást kívánnak a szakmában dolgozó vállalkozóknak és alkalmazottaknak.

(Borítókép: MTI/EPA/Ronald Wittek, fotók: Ficsor Márton)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Himalája
2021. február 20. 20:08
Szerintem felvirágzik még a vendéglátóipar. A koronavírus világszerte csökken annak ellenére, hogy a beoltottság mindenhol nagyon alacsony. Előbb-utóbb a csökkenés bekövetkezik nálunk is. Azok az országok lesznek a nyertesek, amelyek a leghamarabb tudnak majd nyitni. Mo szerintem az elsők közt lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik