Pesszimizmus és motiváltság jellemzi a vendéglátóipart – a Makronóm körképe
Sosem tapasztalt események
A Makronóm által megkérdezett szakértők és vállalkozók szerint fontos különbséget tenni turisztikai szempontból a főváros és a vidék között.
addig a külföldi turistákra alapozó Budapest turizmusa nem tudta nullára kihozni az előző évet és a legtöbb vendéglátós a fővárosban ment tönkre.
Annak ellenére, hogy a nyár rég látott bevételt hozott, a belföldi turizmus miatt nagyon sok vendéglátós került nehéz helyzetbe 2020 végére. Fodor Márk, a Hotel Zenit társtulajdonosa elmondta, hogy 2021 januárjában napi negyedmilliós veszteséget termelnek és a felújításra szánt pénzt élik fel, abból fizetik ki a munkavállalókat.
Turanitz Gergő, a magyar barbecue mester viszont azt árulta el, hogy
persze előnyből indultak, mivel korábban is foglalkoztak kiszállítással.
A legtöbb vállalkozó egyetért abban, hogy ebben az időszakban csak kreativitással lehet életben maradni. Vallja ezt Kovács Ádám, a fővárosi FALU Delikát tulajdonosa is, aki még a
egy korlátozásokkal működő étteremmel közösen.
Egy nagy magyar étteremlánc név nélkül nyilatkozó vezetője szerint az áfa elengedésével, házhozszállítással és költségoptimalizálással túl lehet élni a kialakult helyzetet, de egyelőre az elsődleges feladat úszni az árral.
A beszállítókat is nehéz helyzetbe hozza az éttermek bezárása: Ozsvárt Gábor, az Ozsvárt Kolbász tulajdonosa azt árulta el, hogy sokszor elgondolkodott azon, hogy inkább visszatér üzemvezetőnek a korábbi állásába, mivel a termelés az egyszemélyes cégénél a megszokott egynyolcadára esett vissza és volt olyan hét, amikor csak nyolc kiló kolbászt gyártott le.
A kézműves kolbászokat gyártó manufaktúra vezetője hangsúlyozta, hogy ő könnyebb helyzetben van, mivel egyedül folytatja az üzletet a saját házában.
Jelentős állami támogatások
Az állam többek között a járulékok elengedésével, kedvezményes hitelekkel, bértámogatással és áfacsökkentéssel támogatja a vendéglátóipart. Rauf Sven Tamás étteremkritikus szerint ez azonban nem elég, mivel
A Gasztrokibic kiáll a különféle nyitáspárti mozgalmak mellett, bár az Európa-szerte tapasztalható agresszióval nem ért egyet.
Fodor Márk és a Turanitz Gergő szerint állami támogatás nélkül nagyon nehéz lenne most. Mindketten a bértámogatást, a járulékmentességet és az áfacsökkentését emelték ki a Makronómnak. A kormány ráadásul vállalta, hogy február végéig előrehozva fizetik ki minden vendéglátósnak az igényelt támogatást, ami Turanitz szerint megmenti azokat a cégeket, amelyek az utolsókat rúgták és ezzel túlélhetik a korlátozások időszakát. A legtöbb vállalkozó abban viszont egyetért, hogy nehéz dokumentációs folyamatot kellett végig csinálni a támogatások igényléséhez.
Fodor szerint olyanok is vannak, akik túlzottan jól járnak az állami támogatásokkal, mivel például a szezonálisan nyitvatartók is megkapnak minden segítséget, pedig életük legerősebb nyarát zárták a Balatonon, télen pedig nem is működnek. A Zenit Hotel vezetője szerint a kormánynak az egyik legnagyobb dilemmája, hogy legalizálja-e a vendéglátóipar szürkezónáját, támogatva azokat is, akik eddig alkalmi munkavállalóként vagy csökkentett munkaidőben – valamilyen nem teljesen legális módon –foglalkoztatták alkalmazottaikat, kevesebb adót fizetve, de most támogatásokat követelve.
Vannak helyi támogatások is: Turanitz szerint külön öröm, hogy
és munkájukat vesztett embereken különböző támogatásokkal.
Megváltozott kedv
Rauf szerint az emberek kezdenek átállni arra, hogy inkább boltban vásároljanak és otthon főzzenek, ami tovább nehezíti a kilábalást és elveszíti a gasztrovilág az étterembejárás nehezen felépített kultúráját.
A vállalkozók is egyre pesszimistábbak és türelmetlenebbek, de legtöbbjük szerint bízni kell a kormány és az operatív törzs döntésében. Rauf Sven Tamás és Kovács Ádám szerint nem szabadna különbséget tenni a multik és éttermek között, mivel egy vacsora közben is be lehet tartatni a korlátozó és egészségvédő intézkedéseket. Azonban Turanitz és Fodor szerint az operatív törzs azért nem engedi a nyitást, mivel étkezés közben levesszük a maszkokat és szerintük
Sokan attól tartanak, hogy az újranyitások ellenére kevesebb vendég érkezik majd a vírustól való félelem miatt, de a legtöbben bizakodóak, hogy a fogyasztási kedv nem tűnt el az emberekből és a vakcinának köszönhetően újra visszatérhet minden a rendes kerékvágásba.

Zavaros új év
Nincs teljes egyetértés a Makronóm által megkérdezett vállalkozók között a 2021-es évről és a jövőbeli tervekről. A Tekergő tulajdonosa inkább pesszimistán áll a jövőhöz és pozitívan akar csalódni annak ellenére, hogy még most is az étterem bővítését tervezgeti és pékséget akar nyitni Velencén, tehát beruházásokkal és fejlesztésekkel megy a vírus ellen.
Rauf Sven Tamás gasztrokibic viszont „rohadt” egy évnek nevezte 2021-et és
hanem támogassák a magyar termelőket.
Fodor Márk abban bízik, hogy a nyár ugyancsak erős lesz itthon a nemzetközi turizmus szigorú szabályai miatt. Az összes vállalkozó egyetért abban, hogy a jelenleg uralkodó pesszimizmus ellenére mindenki hihetetlenül motivált és ha tehetnék, már holnap újranyitnának és élhetnének a hivatásukért. Egymástól külön, de teljes egyetértésben mindannyian kitartást kívánnak a szakmában dolgozó vállalkozóknak és alkalmazottaknak.
(Borítókép: MTI/EPA/Ronald Wittek, fotók: Ficsor Márton)
Összesen 2 komment
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászólás szerkesztése
Szerintem felvirágzik még a vendéglátóipar. A koronavírus világszerte csökken annak ellenére, hogy a beoltottság mindenhol nagyon alacsony. Előbb-utóbb a csökkenés bekövetkezik nálunk is. Azok az országok lesznek a nyertesek, amelyek a leghamarabb tudnak majd nyitni. Mo szerintem az elsők közt lesz.
Bejelentkezés