Óriási meglepetéssel a negyedik negyedévben is nőtt a magyar gazdaság

2021. február 16. 9:42
Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a tavalyi negyedik negyedévben az előző negyedévhez képest 1,1 százalékkal nőtt és 3,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. 2020-ban a GDP  volumene 5,1 százalékkal elmaradt az előző évitől, amikor 4,6 százalékkal nőtt, közölte kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a negyedik negyedévben 4,3 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye éves összehasonlításban.

Az előző negyedévhez mért növekedéshez leginkább az ipar, valamint az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág járult hozzá, közölte a KSH.

A negyedi negyedéves növekedés „óriási meglepetést jelent, a piaci elemzők ugyanis 0,4%-os csökkentést vártak a november közepétől életbe lépett járványügyi korlátozások miatt. Az egy évvel korábbi szinttől a magyar GDP (szezonálisan és naptárhatással igazítottan) 4,3%-kal marad el. A kiigazítatlan éves GDP-csökkenés 3,7 %, az erre vonatkozó elemzői várakozás 5,5% volt, vagyis ez a mutató alapján is óriási meglepetés a negyedik negyedévi gazdasági teljesítmény. Igaz, Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi szavaiból már lehetett arra következtetni, hogy az éves visszaesés mértéke a 4. negyedévben a vártnál jóval kisebb, 5% alatti lesz, de 4% alatti (nyers) mutatóra senki sem számított” – írja a Portfolio.

Az előző negyedév adataihoz viszonyított adatok itt böngészhetők:

Az előző év azonos időszakához viszonyított részletes adatok pedig itt:

Az elemzők legvérmesebb várakozását is felülmúlta a bruttó hazai termék (GDP) tavaly negyedik negyedévi növekedése,

ami arra utal, hogy a vártnál sokkal nagyobb kilábalási kapacitás van a gazdaságban, azaz gyors kilábalásra utal és előrevetíti a gazdaság idei felpattanását, aminek mértékét meghatározza majd, hogy a korlátozások mennyire húzódnak el - kommentálták az MTI-nek nyilatkozó elemzők az előzetes GDP-adatokat.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában előre bocsátotta, hogy hatalmas meglepetést okozott a magyar gazdaság teljesítménye 2020 utolsó negyedévében.

A GDP negyedéves összevetésben 1,1 százalékos növekedése még a legoptimistább előrejelzéseket is felülmúlta.

Az a tény, hogy a novemberi magyar és külföldi szigorítások ellenére a magyar gazdaság növekedni tudott, azt jelenti, hogy sokkal nagyobb kilábalási potenciál van a gazdaságban, mint azt várták. Az éves átlagnál dinamikusabb negyedik negyedéves teljesítmény pozitív áthúzódó hatást jelent 2021 egészére nézve.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetőjét szintén meglepte, hogy a novemberben bevezetett korlátozások ellenére is növekedni tudott a GDP. Feltételezi, hogy az ágazatok jelentős része megközelítette vagy elérte az egy évvel korábbi szintjét, ami gyors kilábalásra utal.

A negyedik negyedéves kedvező adat 2021-re előrevetíti a gazdaság felpattanását,

aminek mértékét meghatározza majd, hogy a korlátozások mennyire húzódnak el.

A legújabb adatok sokkal kedvezőbbek a várakozásoknál szögezte le Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője, mivel a piac 5 százalék feletti hanyatlást várt a múlt év utolsó negyedére.

Hangsúlyozta: az eredeti várakozásokhoz képest az ipar és az építőipar a múlt évben hamarabb talált magára. A fogyasztási oldalon, az eddig megjelent kiskereskedelmi adatokból az látszik, hogy a járvány és a jövedelmi helyzet változása miatt óvatosabbá vált a lakosság.

A K&H szakértője szerint a járványhoz köthető bizonytalanság miatt még nem lehet pontosan látni, hogy milyen ütemű növekedés várható ebben az évben. Kérdés, hogy az idei első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévben látott erős teljesítményhez képest tud-e gyorsítani a gazdaság.

Az viszont szinte biztos, hogy a második negyedévben a bázishatás, azaz a tavalyi két számjegyű GDP-csökkenés miatt várhatóan kiugró eredmény születik.

Németh Dávid szerint a mostani adatok alapján 2021-ben 4,5 százalék körüli GDP-növekedésre van kilátás. Ha viszont a vártnál gyorsabban bekövetkezik a gazdasági nyitás, akkor akár 5 százalék feletti bővülésre is képes lehet a magyar gazdaság.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője is óriási meglepetésnek tartja, hogy az előző negyedévhez képest nőtt a GDP,

így nem következett be az általánosan várt újabb visszaesés, a „W”.

A novemberi korlátozások újra visszavetettek több ágazatot, azonban a visszaesés mértéke is – a turizmus, rendezvényszervezés, egyes szabadidős, szórakozási, sport és kulturális szolgáltatások kivételével – jóval visszafogottabb volt már.

Az idei első negyedévben még visszafogott lehet a gazdaság teljesítménye, azonban a negyedév végén már jelentkezhetnek bázishatások a tavaly tavaszi korlátozások miatt. A második negyedévben az oltási folyamattal párhuzamosan a korlátozások fokozatos enyhítése miatt már elindulhat az élénkülés, ami a bázishatásokkal együtt akár 14-15 százalékos éves növekedést is eredményezhet majd, s az év közepétől érdemben meglódulhat a növekedés. Idén 6,8 százalékos GDP-növekedésre számítanak a Takarékbank szakértői, amit 2022-ben is hasonló mértékű emelkedés követhet.

(MTI, Portfolio, címlap: MTI/Czeglédi Zsolt)

| GDP

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha beindul a gazdaság (esetleg jóval az európai átlag, még jobb esetben a szomszédos országokhoz képest is), és emiatt bukják az éttermiségiek a '22-es választást, akkor persze, hogy rossz lesz nekik. :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés