A globalizáció újraéledése a világjárvány után

2021. február 11. 15:17
Sokan a globalizáció visszavonulását jósolták, ugyanis a vírus megzavarta az ellátási láncokat, számos gyár a bezárás sorsára jutott, a szupermarketek polcai kiürültek és láthattuk az országok túlzott függőségét Kína felé. Ám a globalizáció túlélte a kereskedelem befagyasztása után keletkezett rémületet, és a nemzetközi forgalom várhatóan megélheti következő virágkorát.

Nemzetközi összefogás

Egy török kötödésű tudósok által alapított, névtelen német biotechnológiai cég egy kínai konglomerátum befektetéseit vonzotta magához, mindemellett egy amerikai gyógyszeripari nagy vállalattal lépett közös munkába, a görög vezérigazgató által. Ezen vállalatok egy kulcsfontosságú nyersanyagot kaptak egy aprócska családi tulajdonú cégtől az osztrák vidéken, hogy megjelenhessen az amerikai és belga futószalagokon az év legvártabb árucikke – a COVID-19 vakcina.

A BioNTech-Pfizer vakcina és a többi rekordidő alatt kifejlesztett vakcina tökéletes visszavágás a globalizáció gyengítőinek, azoknak, akik a pandémia csúcspontján a nemzetközi kereskedelem és együttműködés „halálát” okozták.

Kína az élre tör

Ahogyan a hónapok telnek, halványodnak az úgynevezett reshoring jelei (a vállalatok anyaországába való visszahelyezése). Ezzel ellentètben, a világkereskedelem látványos fellendülést mutat a globalizáció ugyan vitatott, de egyre erősödő szereplője, Kína vezetésével.

Kiemelkedően magas keresletet tapasztalható a védőfelszerelések és az otthoni munkavégzést segítő technológiai eszközök iránt, és ezt az igényt képesek megfelelően kiszolgálni.

A WTO számításai szerint, az árukereskedelem a világon kicsivel több mint 9 százalékkal csökkent ebben az évben, majd jövőre körülbelül 7 százalékkal emelkedik. A gyors fellendülés azt jelenti, hogy a világjárvány kereskedelemre gyakorolt hatása nem olyan súlyos a GDP-hez mérten, mint ami a 2008–2009-es pénzügyi világválság idején tapasztalható volt. Azonban a szolgáltatások terén várhatóan továbbra is romlik a helyzet, hiszen ezeket utazási és turisztikai korlátozások sújtanak.

A reshoring csupán feltételezés

Rohamos tempóban globalizálódó világunkban a világjárvány rávilágított a vállalatok gyengeségeire, és megmutatta a veszélyét, a nem megfelelően kiépített beszállítói rendszereknek.

Az ellátási lánc szakértői szerint a koronavírus arra készteti a vállalatokat, hogy rugalmasabbá váljanak a készletek növelésével, és alternatív beszállítók bevonásával - valószínűleg közelebb a célpiacokhoz. Továbbá az adatok és a technológia segítségével jobb ajánlatot adjanak a legalacsonyabb szintű beszállítóik és vevőik számára is.

„A vállalatok anyaországba történő visszahelyezése költséges. A cégek korlátozott erőforrásokkal rendelkeznek, abban ez esetben ha sok tevékenységet folytatnak, akkor forrásokat kell átcsoportosítaniuk olyan területekre, melyek nem használhatóak megfelelően, még akkor sem, ha ezeket tekintjük a következő pandémia vagy a következő válság védelmi mechanizmusának" – mondta Robert Koopman, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vezető közgazdásza. Megjegyezte: „Hiszen az igazi probléma az, hogy fogalmunk sincs mi lehet a következő válság kiváltó oka."

A protekcionizmus, mint a COVID öröksége

A globalizáció továbbra is a megfontolt döntéseket helyezi előtérbe, különösen az olyan stratégiai ágazatokban, mint a gyógyszeripar, a bányászat, vagy épp a technológia. Munkahelyek millióinak elvesztéséhez vezető pandémia pedig tartalékaik megduplázásra készteti a felelős kormányokat.

„Azokban az országokban, ahol a megfelelő tartalékok által biztosított védelem szándéka mindig is megvolt, ott most már licenszük van arra, hogy szuper protekcionistává váljanak" – nyilatkozta Deborah Elms, az Asian Trade Center ügyvezető igazgatója.

A cikk szerzője: Bodó Anita
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés