Azt hitte, a magyar családok vesztettek a járvány évében? Átlagban 800 ezret takarítottak meg

2021. február 10. 15:43
Elképesztő mennyiségű megtakarítást halmoztak fel a magyar családok a járvány kellős közepén, írja a napi.hu. Mint írják, összesen csaknem 1300 milliárd forintnyi friss megtakarítás került értékpapírokba, emellett több mint 1600 milliárd forint új pénz gyűlt össze a háztartások bankszámláin, ehhez jön még legalább 500 milliárd forintnyi készpénz. Egy átlagos háztartás ez alapján 800 ezernél is többet tudott tavaly félretenni.

Az MNB friss adatai alapján „2020-ban a lakosság csaknem 1290 milliárd forintnyi friss pénzt helyezett el értékpapírszámlákon. A múlt héten publikált jegybanki adatok szerint ehhez jött még több mint 1600 millárd forintnyi új bankbetét, ami miatt történelmi rekordra nőtt a bankban tartott lakossági vagyon volumene.”

A jegybank adatai megerősítik a Makronóm korábbi előrejelzését a magyar megtakarítások gyors növekedéséről, amit akkor fogalmaztunk meg, amikor kiderült, hogy az Eurostat adatai alapján

a magyar munkajövedelmek csökkentek a legkisebb mértékben az egész unióban.

Mint írtuk, 2020 az elhalasztott fogyasztás és a gyarapodó megtakarítások éve volt annak köszönhetően, hogy a magyar emberek a válság idején is tudtak előrelépni, szemben az unió sok más országának lakosaival, ahol akár 10 százalék körül is zuhanhattak a munkajövedelmek.

Összesen a háztartások tavaly „akár 3500 milliárd forintot is félre tehettek a járvány és a válság ellenére, ami egy átlagos háztartásra vetítve 800 ezer forintnál is több pénzt jelent. Nyilvánvaló persze, hogy voltak olyan családok, amelyek sokat nyertek 2020-ban, míg mások annál többet veszítettek a lezárások miatt.”

Makronóm vélemény

A friss megtakarítási adat már a sokadik jel, amely arra mutat, hogy Magyarország sikeresen kezelhette a válságot, a gazdaságvédelem eredményes volt. 2020 decemberében már annyian dolgoztak, mint a válság előtt, így a munkapiacon meg sem érződött a világtörténelem egyik legnagyobb gazdasági leállása. Ehhez szükséges volt a speciálisan helyi gazdasági igényeket és körülményeket ismerő, azokra reagáló gazdaságpolitika, amely segély helyett munkában, eladósodás helyett célzott segítségben, fogyasztás helyett beruházásban és a gazdaság lekapcsolása helyett az ország működésének biztosításában hitt – írta elemzésében a Makronóm.

Címlap: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez azt mutatja, hogy a megélhetéshez valóban szükséges dolgokat a magyar fizetésekből
könnyedén meg lehet vásárolni. Vagyis: a magyarok minden picsogás ellenére igen jól élnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés