György László: Magyarország a vállalati hitelezésben második az unión belül

2021. február 9. 20:09
Több mint 2400 milliárd forintnyi leszerződött, államilag támogatott hitel van ma a magyar gazdaságban, 2020-ban az egész Európai Unióban Magyarországon nőtt a második leggyorsabb ütemben  a vállalkozások hitelállománya, mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

György László kiemelte, hogy olyan új struktúrákat építenek, amelyekkel a magyaroknak a 21. században is lesz munkájuk. Az egyetemi ökoszisztéma építésére közel 1500-2000 milliárd forintot tervez költeni a kormány. „Ha munka, van minden van. A 21. században a munkához tudásra van szükség, a tudásnak pedig szentélyeket kell építeni, hogy vonzó legyen a tanulás mindenkinek”, fogalmazott.

Kitért arra, hogy folyamatosan egyeztetnek a vállalkozásokkal, és érdekképviseleteikkel, hogy első kézből tudják, milyen problémákat érzékelnek. Konzultációt terveznek az így összeállt javaslataikról februárban. Egyértelműnek nevezte, hogy a járvány miatti korlátozásokkal érintett, veszteségeket szenvedett szektorokat segíteni kell az újraindításban. Ezért kaphatják meg ezek a cégek a kamatmentes újraindítási gyorshitelt, amit csak három év múlva kell elkezdeni törleszteni, és tíz évük van a törlesztésre. „Azt gondoljuk, fontos lesz az újraindulásnál, hogy lesz-e nekik forrásuk a megnövekedett forgóeszköz-igény finanszírozására” – mondta.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés