A járvány miatt csökkent a születések száma Lengyelországban, de követnék a magyar utat

2021. február 4. 10:29
Tavaly a járvány miatt Lengyelországban csökkent a születések száma, és ez a jelenség feltehetőleg idén is tapasztalható lesz, írta szerdán a Rzeczpospolita napilap a lengyel statisztikai hivatal (GUS) adataira hivatkozva. A kormány elemzései azonban ettől eltérő tendenciát jeleznek.

A GUS szerint tavaly mintegy 115 ezerrel csökkent a nagyjából 38 milliós Lengyelország lakosságának a száma, és ez nemcsak a, mindenekelőtt a koronavírus-járvány okozta magasabb halálozás, hanem a kevesebb születés rovására is írható, olvasható a lapban.

A GUS-nak a tavalyi évre vonatkozó előzetes összesítései 355 ezer élveszületést tartanak számon, ami mintegy 20 ezerrel kevesebb, mint az előző évben, olvasható a cikkben.

A lap Piotr Szukalski demográfus professzort idézi, aki szerint a lengyelek a járvány okozta bizonytalan helyzetben, az egészségügyi szolgáltatások korlátozott elérhetősége miatt halaszthatják el a gyermekvállalást.

Szukalski szerint ez a tendencia idén is folytatódhat, annál is inkább, mert most érnek szülőképes korba a demográfiai hullámvölgy évfolyamai.

A Rzeczpospolita rámutat a házasságkötések csökkenő száma és a születések száma közötti összefüggésre is. Szukalski szerint az esküvőt tavaly elhalasztók közül többen a jövőben sem kötnek házasságot, mert, mint érvel, a gazdasági zárlat és a távmunka nem kedvez a párkapcsolatoknak.

A napilap viszont a párkapcsolatok stabilitását illetően rámutat arra, hogy a GUS adatai szerint tavaly mintegy 14 ezerrel kevesebb házasság végződött válással, mint 2019-ben.

A kormánnyal szemben távolságtartó Rzeczpospolitában megfogalmazott kilátások ellentétben vannak a lengyel pénzügyminisztériumnak a következő évekre vonatkozó, tavaly decemberi előrejelzésével, mely szerint a termékenységi ráta a tavalyi 1,36-ról a kormány családtámogatási politikájának hatására 2025-ig 1,46-ra fog növekedni.

Érdemes megjegyezni, hogy Magyarország némileg a lengyelek előtt jár itt ugyanis a szintén jelentős családtámogatások hatására az elmúlt tíz évben a termékenységi ráta 1,25-ról 1,55-ra emelkedett (az Állami Számvevőszék erről szóló elemzéséről itt tudósított a Makronóm).

A GUS holnapján elérhető adatok szerint a születések száma 2018-ban is csökkent, mégpedig 13 ezerrel. Évi viszonylatban csökkent a termékenységi ráta is, míg 2018-ban egy nőre 1,43 gyermek jutott, 2019-ben ez az adat 1,42-t tett ki.

Lengyelországban az 500 plusz családtámogatási program bevezetése után, 2015 és 2017 között a termékenységi ráta jelentős növekedését regisztrálták.

(MTI, Makronóm)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés