Itt a megvalósult jövő hat technológiai trendje

2021. január 28. 09:32

A korábban 2024 környékére várt technológiai trendekkel akár már 2021-ben is találkozhatunk, miután a digitális jövő gyorsabban érkezett meg 2020-ban, mint ahogy azt bárki is megjósolhatta volna, állítja a Cisco legújabb tanulmányában.

2021. január 28. 09:32
null

A vállalat közleménye szerint a következő időszakot hat tech-trend fogja meghatározni, amelyek közül az első a digitális szakadék bezárásához hozzájáruló technológiák elterjedése.

A fejlődő országokban a lakosság csupán 35 százaléka rendelkezik internet-hozzáféréssel, a fejlettebb gazdaságoknál ez az arány 80 százalék, mutatott rá a vállalat. A PwC statisztikáira hivatkozva hozzátette: a jelenleg offline élő emberek internethez juttatása a globális gazdaságot 6,7 billió dollárral növelné, és mindez 500 millió embert emelne ki a szegénységből. A vezeték nélküli technológiák következő generációja, az 5G és a Wi-Fi 6 kihatnak az egészségügy, a gyártás és az oktatás jövőjére, emelték ki.

A második trend a vállalat szerint a szenzorok elterjedése, amelyek bevezetését a cég szerint a nagyvállalatok több mint 90 százaléka tervezi. Szenzorokkal ellenőrizhető a helyiségek hőmérséklete, a páratartalom, a levegő és a világítás minősége, de kiszűrhető az is, ha egy adott területen túl sokan tartózkodnak egyszerre, magyarázta a vállalat, jelezvén, hogy az intelligens technológiák a pandémiát követő időszakban is fontos szerepet kaphatnak.  

Az agilitást és rugalmasságot kínáló alkalmazások szerepének a felértékelődését tüntette fel a vállalat harmadik trendként. Előretekintve az informatikai csapatoknak egyre nagyobb agilitásra és rugalmasságra lesz szükségük, ami csak nagyobb fokú automatizációval és átláthatósággal valósítható meg, magyarázták.

Miután a mobiltelefonos appok a vásárlástól kezdve a banki ügyintézésen át a tanulásig és a sporttevékenység monitorozásáig szinte mindenre alkalmasak, a vállalat szerint egyre fontosabbá válik, negyedik trendként az ügyfélélmény fokozása. A mesterséges intelligencián alapuló személyre szabás és az élmények kombinációja a vevői elégedettséget valódi mély elkötelezettséggé, lelkesedéssé és hűséggé alakíthatja át, vélekedtek.

A vállalat szerint ötödik trendként a jelszó nélküli jövő vár az emberiségre

miután az ellopott vagy elveszített személyazonosítók továbbra is az adatsértések leggyakoribb okozói. A jelszavak nélküli jövőt lehetővé tevő technológiák, például a biometria hamarosan állandó részeivé válnak a fogyasztók és a vállalkozások életének, jelezték.

A Cisco szerint a hatodik trend az igényekhez szabott technológia, azaz olyan IT-megoldások elterjedése, amelyekkel a vállalatok és az intézmények a fogyasztás alapján fizetnek. Ez a modell rugalmasságot és kiszámíthatóságot nyújt a szervezeteknek, továbbá az IT-kiadások csökkentésében segít, jegyezték meg. Felmérésük szerint az informatikai döntéshozók 85 százaléka tartja fontosnak ezt a változást.

(MTI, fotó: MTI/EPA/Ahmad Yusni)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik