Ezek a kockázatok temethetik maguk alá a világot 2021-ben

2021. január 28. 9:27

Takács Zsolt
A 2020-as rendkívüli év után a kockázatok, a veszélyek és a bizonytalanság minden eddiginél fontosabbá vált. A World Economic Forum ezért idén is összegyűjtötte, mitől tarthatunk az idei évben.

Nem meglepő, hogy a fertőző betegségek minden szempontból az egyik legfontosabb társadalmi kockázatnak minősülnek idén is. A WEF kutatásában a fertőzések továbbra is a környezeti kockázatokkal együtt uralják a ranglistát.

Hatásukat tekintve az első tízből öt helyet a környezeti kockázatok foglalnak el, ebből is fontos helyen szerepelnek az éghajlatváltozással kapcsolatos katasztrófák.

Számos ország nem teljesíti a 2015-ben kitűzött kibocsátási célokat és a koronavírus miatt a szén-dioxid-semleges gazdaság irányába történő elmozdulás is késik, miközben a biodiverzitás csökkenése soha nem látott ütemben folytatódik.

Kimagasló helyezés jutott a tömegpusztító fegyvereknek is a kockázatok ranglistáján, amelynek oka, hogy a globális fegyverkezési versenyben egyetlen tévedés is súlyos következményekkel járhat a polgári és a politikai stabilitás szempontjából egyaránt.

2021 globális kockázatai hatásuk (függőlegesen) és valószínűségük (vízszintesen) szerint.

Társadalmi kockázat

A koronavírus számtalan, eddig nem tapasztalt társadalmi kockázatot hozott felszínre a fiatal generáció problémáitól a mentális egészség romlásán át a megélhetési válságokig. A fiatal korosztály számára a járvány borús jövőképet fest, mivel rengeteg lehetőségtől fosztja meg őket a kialakult válsághelyzet.

Közben a vakcinával kapcsolatos tudományos álhírek és tudományellenes vélemények egyre nagyobb társadalmi feszültséget szülnek.

Gazdasági kockázat

A kormányok monetáris és fiskális eszközök és ösztönzők tárházát vetették be a piac támogatására, de a vírushelyzet tartóssága miatt

a globális gazdasági kilátások ma törékenyebbek, mint valaha.

Az egész világban folyamatosan nő az adósság és ha ezt nem követi GDP-növekedés a közeljövőben, akkor egy potenciális adósságválság miatt számos vállalkozás és nagy nemzet kerülhet nagyon nehéz helyzetbe.

Egyre növekszik a feszültség is számos nagy iparágban, de a sok negatív hír ellenére a tőkepiac egyelőre folyamatosan szárnyal, ami akár pénzügyi eszközbuborék-robbanásához vezethet. Egyesek szerint a reálgazdaság és a pénzügyi szektor elvált egymástól, aminek nem lesz jó vége – arról, hogy a részvénypiac mennyire túlértékelt, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója is beszélt a Makronómnak. A vele készült interjúból – ami olvasóinknak most ingyenesen elérhető a linkre kattintva – az is kiderül, mire számíthatnak a megtakarítók az idei évben.

Technológiai kockázatok

A koronavírus merőben új helyzetet teremtett a technológiai szektorban is az otthoni munkavégzés elterjedésével és az egész világ digitalizációjával, ami

óriási digitális egyenlőtlenséget eredményezett.

Egyre nagyobb mértékben nő a digitális teljesítménykoncentráció a világban. Néhány vállalat – ilyen például az Amazon az online kiskereskedelemben – piaci részesedése a saját ágazatában fenyegető lehet a több szereplőre nézve. 

(Borítókép: MTI/AP/Michael Sohn)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés