A koronavírus okozta kiesés miatt iskolai felzárkóztató programok jönnek Ausztriában

2021. január 25. 17:23
„A koronavírus-járvány ellenére nem mondhatjuk, hogy az idei egy elveszett év lenne”, mondta Heinz Fassmann osztrák oktatásügyi miniszter hétfőn, egyúttal 200 millió eurós többlettámogatást jelentett be a távoktatás miatt esetlegesen fellépő tanulói lemaradások behozására, illetve a tudásdeficit pótlását elősegítő felzárkóztató oktatás támogatására.

A miniszter méltatta mind a pedagógusok rendkívüli munkáját, melyet az online oktatás során fáradhatatlanul végeznek, mind a tanulók hozzáállását a rendkívüli körülményekhez. „Mindazonáltal egyértelmű célunk az iskolák mielőbbi megnyitása, mert a jelenléti oktatásnál még nem találtak ki jobbat”, tette hozzá a tárcavezető.

A kormány döntése által most bemutatott 200 millió eurós támogatási csomag, mely az oktatási tárca költségvetési tartalékából, valamint uniós forrásokból tevődik össze, 4500 szabad pedagógusállást képes finanszírozni még ebben a félévben. Ezzel az összeggel 3 millió plusz felzárkóztató óra valósulhat meg 2022 februárig, ennek kétharmada a mostani félévben, egyharmada az őszi szemeszter során.

A támogatás minden iskolatípus minden évfolyamára kiterjed. A gyakorlatban ez heti plusz két órát jelent osztályonként, melyet az iskola vezetése a helyi igényekhez és szükségletekhez mérten szabadon alakíthat. Vagyis, ha például egy érettségiző osztályban nagyobb szükség van a plusz órákra, mint egy másik osztályban, akár 4 órát is felhasználhatnak a heti 16 óra kontingensből.

A felzárkóztató órákat tarthatják meglévő tanárok fizetett túlóra keretében, felsőbb éves pedagógus egyetemisták, illetve újonnan alkalmazott tanárok is. A támogatási program lényege épp a helyi körülményekhez való alkalmazkodóképesség és a célirányos megvalósítás összhangja.

Az iskolák tervezett nyitásának, vagyis a tanulók távoktatásból az iskolákba való visszatérésének jelenlegi céldátuma február 8. Ezt az aktuális járványhelyzet függvényében még módosíthatják. A javasolt és előírt óvintézkedések, mint a maszkviselés, bontott csoportok a távolságtartás biztosítására, a termek sűrű szellőztetése és a heti rendszerességű tesztelés betartásával, illetve kombinálásával minimalizálható lesz, hogy járványgócpontok alakuljanak majd ki az iskolákban, fejezte ki reményét Fassmann.

Az országban hétfő nulla órától léptek életbe a járványügyi szigorítások, miszerint a tömegközlekedésben, az üzletekben, piacokon, ügyfeleket fogadó hivatalokban és a rendelők várótermeiben 14 év felett kötelező az FFP2-es maszkok viselése, valamint a 2 méteres távolságtartás azok között, akik nem egy háztartásban élnek.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1009 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 405 723 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 1846, az intenzív kezelésre szorulók 320-an vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 33-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 7418-ra emelkedett.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés