Az EKB folytatja laza monetáris politikáját

2021. január 21. 15:17

Az Európi Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtökön úgy döntött, hogy változatlanul marad az irányadó refinanszírozási műveletek nulla százalékos kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,50 százalékos szintje.

2021. január 21. 15:17
null

A kormányzótanács arra számít, hogy az EKB irányadó kamatai a jelenlegi vagy alacsonyabb szinteken maradnak egészen addig, ameddig a tanács nem tapasztalja, hogy az előrejelzési időszakban az inflációs kilátások határozottan megközelítik a 2 százalékhoz megfelelően közeli, de az alatti szintet, és amíg ez a közeledés nem jelenik meg konzisztensen a trendinfláció dinamikájában.

A kormányzótanács bejelentette azt is, hogy folytatja a pandémiás veszélyhelyzeti vásárlási program (PEPP) alatti vásárlásait az 1850 milliárd eurós keretösszeg erejéig. A kormányzótanács legalább 2022 márciusának végéig folytatja a PEPP alatti nettó eszközvásárlást, de addig mindenképp, amíg úgy nem ítéli, hogy a koronavírus válságszakasza véget ért. A PEPP célja a világjárvány időszaka alatt megőrizni a kedvező finanszírozási feltételeket. A közlemény szerint, ha sikerül fenntartani a kedvező finanszírozási feltételeket olyan eszközvásárlási tranzakciókkal, amelyek nem merítik ki a keretösszeget a PEPP nettó vásárlások időtávja alatt, akkor nem kell a keretösszeget teljes mértékben felhasználni. Ugyanígy, a keretösszeg szükség esetén újrakalibrálható, hogy megmaradjanak a kedvező finanszírozási feltételek, amelyek segítenek a negatív pandémiás sokk által az inflációs pályát érő hatást ellensúlyozni.

A kormányzótanács legalább 2023 végéig továbbra is újra befekteti a PEPP alapján vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztéseket.

A közlemény szerint folytatódnak továbbá az eszközvásárlási program (APP) keretében végzett nettó vásárlások havi 20 milliárd eurós ütemben. A kormányzótanács továbbra is arra számít, hogy az APP alatti havi nettó eszközvásárlások addig lesznek folyamatban, amíg szükséges ahhoz, hogy megerősödjön az irányadó kamatok alkalmazkodó hatása, és röviddel azelőtt befejeződnek, hogy ismét elkezdi emelni az EKB az irányadó kamatait.

A kormányzótanácsnak emellett az a szándéka, hogy az APP keretében vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést teljes egészében továbbra is újra befekteti hosszabb időszakon keresztül azután, hogy elkezdi az EKB irányadó kamatainak emelését, de mindenesetre addig, ameddig szükséges ahhoz, hogy fennmaradjanak a kedvező likviditási feltételek és a meglehetősen laza monetáris politika.

A kormányzótanács leszögezte továbbá, hogy továbbra is bőséges likviditást biztosít a refinanszírozási műveletein keresztül. Konkrétan a célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek harmadik sorozata (TLTRO-III) továbbra is fontos finanszírozási forrás a bankok számára, mivel támogatja a vállalatokhoz és a háztartásokhoz irányuló banki hitelnyújtást.

A közlemény szerint a kormányzótanács továbbra is készen áll valamennyi eszközének szükség szerinti kiigazítására annak biztosítása érdekében, hogy az infláció fenntartható módon, a szimmetria iránti elkötelezettségének megfelelően haladjon a célja felé.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik