A vártnál nagyobb bevételt és nyereséget ért el a Morgan Stanley

2021. január 21. 09:06

A vártnál nagyobb bevétel mellett a vártnál nagyobb nyereséget termelt a Morgan Stanley amerikai bankcsoport a tavalyi negyedik negyedévben, mivel kereskedési üzletágának forgalmát fellendítette a koronavírus-járvány által előidézett pénzpiaci volatilitás.

2021. január 21. 09:06
null

A világ egyik vezető pénzügyi szolgáltatója, a hatodik legnagyobb amerikai bank szerdán kiadott gyorsjelentésében közölte, hogy nettó bevétele 13 milliárd 604 millió dollár volt a december 31-én végződött három hónapban, éves összehasonlításban 26 százalékkal emelkedett.

Az adózott eredmény 3 milliárd 412 millió dollárt tett ki, 48 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A részvényesekre jutó nyereség 3 milliárd 266 millió dollár volt, 2019 negyedik negyedévéhez képest 57 százalékkal nőtt. Az egy részvényre jutó nyereség hígított értéke 1 dollár 92 centet tett ki, szemben az egy évvel korábbi 30 centtel.

Elemzők 11,6 milliárd dolláros bevétel mellett 1,27 dolláros nyereségre számítottak a negyedik negyedévről.

A New York-i székhelyű pénzügyi szolgáltató kereskedési és értékesítési üzletágának bevételei 32 százalékkal 4,22 milliárd dollárra nőttek. Ezen belül a kötvénykereskedésből származó bevételei 30,7 százalékkal, 1,66 milliárd dollárra nőttek, a részvénykereskedésből származók pedig 30,1 százalékkal 2,49 milliárd dollárra ugrottak.

A befektetési banki üzletág bevételei 46 százalékkal, 7 milliárd 4 millió dollárra kúsztak fel.

Az egész évet tekintve rekordnagyságú bevételt és nyereséget ért el a vállalat: a bevételek 16 százalékkal 48,19 milliárd dollárra, a profit pedig 21 százalékkal 11,18 milliárd dollárra nőtt. Az egy részvényre jutó nyereség hígított értéke 5,19 dollárról 6,58 dollárra emelkedett 2020-ban.

A bank hatékonysági mutatója 70 százalékra süllyedt az előző 73 százalékról. Ezt az arányt hosszú távon 70 százalék alá akarja leszorítani a menedzsment.

A menedzsment megerősítette azt a tervét, hogy idén 10 milliárd dollár értékben készül sajátrészvény-visszavásárlási programot végrehajtani. Ezt az teszi lehetővé, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve decemberben engedélyezte a nagybankoknak, hogy sajátrészvény-visszavásárlási programot hajtsanak végre.

A rivális Goldman Sachs kedden közzétett beszámolójában ugyancsak kivételesen jó negyedévről adott számot, de a vállalat vezetése arra figyelmeztetett, hogy a bevételek és a nyereség növekedését hajtó tőkepiaci tevékenység idén valószínűleg lassul, visszafogottabb lesz.

A New York-i tőzsdén emelkedett a Morgan Stanley árfolyama a vártnál jobb gyorsjelentésnek köszönhetően. A részvények közel 2 százalékos pluszban, 76,42 dolláron forogtak az elektronikus kereskedésben a New York-i tőzsde nyitása előtt egy órával. Az egy évvel ezelőtti szinthez képest több 30 százalékkal magasabb az árfolyam.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik