A fogyasztók védelme érdekében megújította együttműködését az ITM, a GVH és az MNB

2021. január 21. 15:25

Megújította a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok kiszűrését célzó együttműködési megállapodását az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – közölte a jegybank és a GVH csütörtökön az MTI-vel.

2021. január 21. 15:25

A megállapodást, amely a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok – például a megtévesztő vagy agresszív értékesítés – elleni összehangolt és hatékony együttműködésről szól, Palkovics László, az innovációs és technológiai miniszter, Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke és Matolcsy György, az MNB elnöke írta alá.

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat esetén fogyasztóvédelmi hatósági hatáskörben az ITM szakmai irányítása alá tartozó kormányhivatalok járnak el. Az MNB az általa felügyelt pénzügyi intézmények jogsértő kereskedelmi gyakorlatánál intézkedhet. A GVH pedig akkor léphet fel ilyen ügyekben, ha a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a gazdasági verseny érdemi befolyásolására alkalmas – írták.

A közlemény szerint a kibővült együttműködési dokumentum alapján a három intézmény rendszeresen egyeztet az egységes jogalkalmazásról, bemutatva a témával kapcsolatos fontosabb ügyeket is. A felek erősítik a kölcsönös előzetes kommunikációt a közérdekű igényérvényesítések, a nyilvánosság tájékoztatása kapcsán is.

Közölték, a GVH és az MNB egyúttal bővítette kétoldalú együttműködési megállapodását is, amely a versenyhatóság részéről a pénzügyi szektorra vonatkozó piacelemzéseket, ágazati vizsgálatokat, panaszokat, bejelentéseket, versenyfelügyeleti eljárásokat, versenypártolást, versenykultúra-fejlesztést, a jegybank részéről pedig a versenyjogilag fontos engedélyezési, ellenőrzési, piacfelügyeleti és fogyasztóvédelmi eljárásokat öleli fel.

A még szélesebb együttműködés részeként a versenyhivatal és a jegybank vállalta, hogy a tudásmegosztás érdekében évente kétoldalú konzultációt szerveznek az általuk végzett adatmentési, adatbányászati és digitalizációs tevékenység bemutatására. A nemzetközi együttműködés kiszélesítése céljából az MNB egyezteti az Európai Felügyeleti Hatóságoknál képviselt, a pénzügyi piacokat érintő álláspontját a GVH-val, illetve a felek megosztják egymással a szakirodalomra, szakkönyvtári adatokra vonatkozó, a téma kapcsán lényeges információkat is.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik