Nagy lehetőségek a munkapiacon: az elmúlt öt évben duplázódott az informatikusok iránti kereslet

2021. január 20. 11:26

Az elmúlt öt évben kétszeresére nőtt az informatikusok iránti kereslet Magyarországon: a munkáltatók 44 ezer digitális szakembert vehetnének fel a következő két évben, ha nem kellene számolniuk az évről évre növekvő szakemberhiánnyal, 2015-ben ez a szám még csak 22 ezer volt, közölte az IVSZ (Szövetség a Digitális Gazdaságért).

2021. január 20. 11:26

A közlemény szerint egy átfogó digitális munkaerőpiaci felmérés készült az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az IVSZ és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség megbízásából az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. által.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) részeként elvégzett kutatásban 3140 céget, 2159 informatikust, 1785 középiskolás és 2170 felsőoktatásból lemorzsolódott diákot kérdeztek meg, valamint csaknem 11 ezer álláshirdetést elemeztek.

A keresleti és a kínálati oldal elemzése alapján megállapították, hogy az IT-szakértők iránti piaci kereslet még évekig felülmúlja az oktatási rendszer kibocsátását: jelenleg is mintegy 9 ezer informatikai álláshely betöltetlen és a mostani trendek alapján két év múlva akár 26 ezer is lehet a különbség a piaci kereslet és a képzési kibocsátás között. Miközben a különböző képzési rendszerek a következő két évben mintegy 18 ezer új szakembert bocsátanak a munkaerőpiacra.

Arra is rámutattak, hogy az öt év elteltével megismételt munkaerőpiaci kutatás szerint 2015 óta csak enyhén nőtt a diplomás informatikusok száma. Bár az utóbbi években népszerűvé váltak az IT képzési programok a felnőttképzésben, ezek azonban nem elegendőek az informatikushiány érdemi enyhítéséhez, mivel az álláshelyek 72 százalékában felsőfokú IT-végzettséget várnának el. A jelentős munkaerőhiány miatt a munkáltatók kényszerűségből vagy a keresettnél alacsonyabb végzettségű munkatársat alkalmaznak, vagy kivárnak a tervezett fejlesztéssel.

Az oktatás problémái mellett az informatikushiányhoz hozzájárulnak a munkahelyeken tapasztalt nehézségek is: a megkérdezett informatikusok 26 százaléka gondolkodott már pályaelhagyáson, a legtöbben alacsony bér, más terület iránti érdeklődés, vagy a kiégés miatt; a megkérdezettek mintegy harmada pedig a külföldi munkavállalást is megfontolná.

Az IVSZ közölte, a kritikus mértékű szakemberhiány elkerüléséhez az állam gyors, hatékony és átfogó beavatkozására lenne szükség, ennek érdekében komplex javaslatcsomagot dolgoznak ki.

A közlemény idézte Vinnai Balázst, az IVSZ elnökét, aki elmondta, az egyetemi IT-képzések, valamint a lemorzsolódás mérséklése szempontjából is fontos a köznevelés digitális átalakítása, valamint a szakképzés és a felnőttképzés színvonalának növelése, az innen kikerülők munkaerőpiaci lehetőségeinek javítása. Ezen felül az is fontos, hogy állami programokkal, akár bértámogatással vonzóbbá tegyék az informatikusok számára a Magyarországon, illetve a pályán maradást.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. január 20. 21:21
"Nagy lehetőségek a munkapiacon: az elmúlt öt évben duplázódott az informatikusok iránti kereslet" :-) Bejelentett üres álláshelyek száma az állami munkaügyi rendszerben az egész országban jelenleg összesen IT + Informatika + telekommunikáció területen: 26. Bejelentett összes üres állás az egész országban az állami munkaügyi rendszerben jelenleg: 5366.
bunko_jobbos
2021. január 20. 20:05
Ez a szakma olyan, mint a zenész: ha nincs hozzá tehetséged, akkor semmit sem érsz. Persze sokan elreszelgetnek nagy cégeknél, ahová nem kell akkora tudás, de mikor komolyan oda kell tenned magad, akkor derül ki, hogy nem mindenki alkalmas erre a pályára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik