Az euróövezet és az EU átlagával szemben Magyarországon jelentősen nőtt az ipari termelés novemberben

2021. január 20. 09:29

Alig volt érzékelhető a koronavírus-járvány okozta sokk az építőiparon novemberben: éves összevetésben enyhén csökkent, míg havi összehasonlításban emelkedett az építőipari termelés az euróövezetben és az Európai Unióban.

2021. január 20. 09:29
null

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) kedden kiadott jelentésében közölt előzetes adatok szerint naptári kiigazítással számolva az euróövezet 19 tagállamában tavaly novemberhez képest 1,3 százalékkal, az Európai Unió 27 tagállamában pedig 1,1 százalékkal esett vissza az építőipar termelése.

Havi összevetésben naptári és szezonális kiigazítással számolva az euróövezetben 1,4 százalékos, az unióban pedig 1,2 százalékos növekedést mértek novemberben.

Októberben éves összevetésben az euróövezetben 1,9 százalékkal, az unióban pedig 1,6 százalékkal csökkent az építőipar termelése. Az előző hónaphoz képest az eurózónában stagnálást, az EU-ban pedig 0,7 százalékos emelkedést mértek.

Az áprilisi mélypontok után gyors javulásnak indult az építőipar teljesítménye. Áprilisban éves szinten az eurozónában 30,9 százalékkal, az unióban pedig 25,8 százalékkal csökkent az építőipari termelés, azóta folyamatosan javul az ágazat teljesítménye.

Havi összehasonlításban csak februárban, márciusban és áprilisban, majd szeptemberben csökkent az építőipar teljesítménye mindkét blokkban, a legrosszabb hónapnak számító áprilisban az eurózónában 18,1 százalékkal, az unióban pedig 14,6 százalékkal.

Novemberről a legnagyobb havi növekedést Szlovéniából (+12,2 százalék), Magyarországról (+12,0 százalék) és Szlovákiából (+7,0 százalék) jelentették. A legnagyobb csökkenést, 4,9 százalékosat Romániában mérték, majd Spanyolország következett 1,4 százalékkal és Belgium 0,9 százalékkal.

A legnagyobb csökkenést 2019 novemberéhez képest Spanyolországban (-13,1 százalék), Belgiumban (-9,3 százalék) és Szlovákiában (-8,8 százalék) regisztrálták. A legerősebb ütemű emelkedést Szlovéniában (+18,4 százalék), Romániában (+9,3 százalék) és Magyarországon (+5,1 százalék) mérték.

A statisztika havi és éves bontásban is meglehetősen hiányos, ugyanis 13 országból nincs novemberre vonatkozó adat, közülük 7 országra pedig csak negyedéves adatot tesznek közzé.

A harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest az euróövezetben 14,1 százalékkal, az Európai Unióban pedig 11,2 százalékkal emelkedett az építőipar termelése, míg éves összevetésben 2,4, illetve 2,7 százalékos csökkenést mértek, meredek ütemben javultak a számok a második negyedév lejtmenetéhez képest.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik