Elismerést kapott a magyar modell: csak Magyarországon tartották magukat a mediánbérek a koronaválságban

2021. január 20. 12:16

Az uniós statisztikai hivatal szerint a koronaválság közepette az egész unióban a magyar munkajövedelmek a leginkább válságállók. A magyar munkajövedelmek csökkentek a legkisebb mértékben az összes uniós ország közül. Ez azt jelzi, hogy a teljes foglalkoztatás magyar modellje válságállónak bizonyult.

2021. január 20. 12:16
null
Oláh Dániel

Az uniós statisztikusok azt vizsgálták meg, hogy a foglalkoztatásból származó jövedelem milyen mértékben esett vissza. Ez három, koronavírus okozta változásból eredhet: egyrészt, ha a dolgozók elveszítik a munkájukat és a szerződésüket nem újítják meg; másrészt, ha átmeneti elbocsátások történnek; harmadrészt, ha a munkavállalók a cégnél maradnak, dolgozhatnak is, de kevesebb órában. Ezen hatások összegzésével alakult ki a rendkívül kedvező szám Magyarországra nézve, ahol a számok szerint egyik tényező sem okozott súlyos törést a munkapiacon.

A jövő heti Mandiner hetilap Makronóm rovatában részletesen elemezzük, hogy mit jelent ez a magyar modellre nézve és miért hitelteleníti a szakmai színben feltüntetett azon kritikákat, amelyek szerint több bértámogatásra lett volna szükség – vagy éppen nem sikerült megvédeni a magyar munkahelyeket.

Valójában azonban az körvonalazódik, hogy a magyar kormány a teljes foglalkoztatással egy válságálló modellt tudott felépíteni – gondoljunk arra, hogy számos nyugati ország kapkodó osztogatásba kezdett, de még így sem tudta megállítani a bérek rendkívüli csökkenését, miközben Magyarország célzottabb beavatkozással ért el nagyobb eredményt.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Royce2.0
2021. augusztus 17. 15:52
Márboccsánat, de nem a MEDIÁN bér miatt verte a tamtamot a progresszió az elmúlt években állandóan? Mer' az átlagbér az mészárlőrinc, vagymi. Akkor itt van nektek! Medián! Hahaha! :DDD
monuskaroly
2021. február 09. 22:20
Ti szarok, mindig annak hisztek amelyik rosszabb fényt vet ránk. Ha a KSH adná a jobb adatot, akkor hazudna, de így az a tuti.
Esvány
2021. február 05. 01:45
Ha Magyarországon lenne ellenzék, akkor legalább az ilyen eredményeket elismernék. De a moslékkoalíció elvből nem ismer el semmit.
rudolfkis
2021. január 29. 10:25
Hová kúszott kicsoda?Infláció?Találj még valamit.Az ne zavarjon hogy csak Ausztriából több tízezren mentek haza,és bejelentkeztek munkn. Járadékra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik