ITM: Magyarország az európai élmezőnyben van a foglalkoztatási mutatók terén

2021. január 16. 14:40

A magyar munkaerőpiaci helyzet sokkal kedvezőbb az európai átlagnál, ami annak köszönhető, hogy a magyar emberek valóban munkából akarnak megélni, és ehhez a kormány a járványhelyzetben is minden támogatást megad – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtöki közleménye alapján a tárca parlamenti és stratégiai államtitkára.

2021. január 16. 14:40
null

Schanda Tamás szerint a kormány nemcsak a járvány terjedése, hanem a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellen is védekezik, méghozzá eredményesen. A magyar gazdaság sokkal kevesebb kárt szenvedett, mint több, akár gazdagabb európai államé. Ennek az oka egyszerű: a magyar emberek munkából akarnak megélni. Ezt bizonyították az elmúlt egy évtized tapasztalatai is, ezért ennek megfelelően kezdődött a járványhelyzettel járó munkaerőpiaci problémák kezelése. A számok magukért beszélnek:

míg az uniós munkanélküliségi átlag 7,4 százalékos volt novemberben, a magyar ráta mindössze 4,1 százalék.

„A cél azonban nem az, hogy az összehasonlításokban jól szerepeljünk, hanem hogy minden magyar embernek, aki dolgozni akar, legyen munkája. Ezért folytatjuk a munkahelyvédelmi és munkahelyteremtő programokat” – fejtette ki Schanda Tamás.    

Hozzátette, hogy eddig mintegy 12 ezer vállalkozás igényelte összesen több mint 88 ezer munkatársa részére az ágazati bértámogatást. Ez az a lehetőség, amely a járvány miatt leginkább nehéz helyzetbe került vendéglátók és idegenforgalmi dolgozók számára jött létre. Januártól újraindult a magasan képzett munkavállalók megtartását, újak felvételét ösztönző Kutatók és fejlesztők innovációs bértámogatása program. „Emellett közel 2360 fiatal és több mint 1100, alacsony iskolai végzettségű honfitársunk elhelyezkedéséhez is segítséget kértek a cégek” – ismertette Schanda Tamás a munkahelyvédelemmel és munkahelyteremtéssel kapcsolatos legfrissebb fejleményeket, adatokat. Hozzátette:

a járvány Magyarországra való begyűrűzése óta a különböző kormányzati intézkedések már több mint 1 millió munkahely megőrzéséhez vagy létrehozásához járultak hozzá.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy 2010-ben már sikerült kihúzni az országot a bajból. Úgy vélte: „ha a baloldal újra hatalomra kerülne, ismét katasztrofális helyzetbe taszítanák hazánkat, visszahoznák a 2010 előtti állapotokat. Gyurcsánynak és a szövetségeseiknek mindig fontosabb volt a Brüsszelnek – vagy éppen Moszkvának – való megfelelési vágy, mint a magyar emberek érdeke. Minden vállalhatatlan válságkezelési módszerbe, ránk erőltetett megszorításcsomagba beleegyeznének egy kis fejsimogatásért cserébe”. Mint mondta, ezt tették annak idején is, és semmit sem változtak azóta. „Mi azonban nem megsarcolni szoktuk a magyar családokat a bajban, hanem különböző kedvezményekkel és támogatásokkal segítjük a megélhetésüket” – jelentette ki Schanda Tamás.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik