Az új munkaügyi miniszter egyelőre a munkanélküliség növekedésével számol Ausztriában

2021. január 12. 16:59
Az év első két hónapjában még enyhén emelkedhet a munkanélküliség Ausztriában – mondta a hétfőn beiktatott új munkaügyi miniszter, Martin Kocher, aki első sajtótájékoztatóját tartotta kedden Margarete Schramböck gazdasági miniszterrel közösen.

Kocher, miközben rövid és hosszú távú terveit ecsetelte, kifejtette, hogy a munkanélküliek számának növekedése a téli hónapokban megszokott, de

most a koronavírus-járvány miatt még kevesebbeknek jut munka;

például azért, mert a szálloda- és a vendéglátóipar zárva tart.

A rövidített munkaidőről szólva a miniszter elmondta, hogy az elsődleges cél a járvány megfékezése, a napi új megbetegedések csökkentése, a lakosság minél szélesebb körű beoltása, s majd ezek eredményétől függően lehet dönteni a munkaidőkről.

A home-office új szabályozásáról a miniszter optimistán nyilatkozott, úgy véli, a szociális partnerekkel folytatott tárgyalások jó úton haladnak, de az adózási szabályok miatt a pénzügyminisztériumot is be kell vonni. Ennek dacára heteken belül megszülethetnek az otthoni munkára vonatkozó új rendelkezések.

A miniszter a koronavírus-járvány leküzdése után a munkanélküliségi helyzet gyors javulására számít, egyrészt az újra beinduló gazdaság, másrészt a foglalkoztatás bővítése, valamint a munkaerő átképzése és átcsoportosítása révén.

Margarete Schramböck gazdasági miniszter a gazdasági krízist áthidaló törekvésekről beszélt, többek között a már bevezetett, beruházásokat ösztönző támogatásról, valamint az úgynevezett ipari tanulók alkalmazásáért járó bónusz március végéig szóló meghosszabbításáról, de említést tett az Ázsia, ezen belül Kína irányába nyitó exportról is. A koronavírus elleni védőoltásról szólva hangsúlyozta, hogy az nemcsak életeket, hanem a gazdaságot is megmentheti.

Ausztriában a decemberihez képest tovább emelkedtek a munkanélküliségi mutatók, jelenleg 532 751-en vannak munka nélkül, ez 26 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. 414 773-an dolgoznak rövidített munkaidőben, amelyre eddig 5,6 milliárd euró támogatást fizetett ki az állam, és a következő, márciusig tartó időszakra további 4 milliárd eurót hagytak jóvá. A 2021-es költségvetésben előzetesen 5 milliárd euró tartalék van a rövidített munkavégzés finanszírozására, de szükség esetén ez a tétel még növelhető.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés