Kínára is lecsapott a Twitter

2021. január 10. 12:06
A távol-keleti ország washingtoni nagykövetségének egy posztját távolították el.

A Twitter eltávolította Kína washingtoni nagykövetségének egy posztját, amiben az ujgurok intézményes üldözését az ujgur nők emancipációjaként állították be, arról írva, hogy az átnevelőtáborokba zárt ujgur nők többé nem „gyerekgyártó gépek” – írja a Guardian nyomán a 444.hu.

További indokként szolgált az eltávolításhoz az is, hogy a poszt egyben linkelt egy, az ujgur nők erőszakos meddővé tételéről szóló híreket tagadó újságcikkre.

A Twitter szerint a kínaiak posztja „megsértette a Twitter szabályait”, további részleteket azonban nem árultak el.

A követség a Csungkuo Zsipaóra, a kínai kommunista párt propaganda–kiadványának cikkére linkelve azt állította, hogy „tanulmányok szerint a szélsőségesék kigyomlálásával az ujgur asszonyok elméje emancipálva lett, a nemek közti egyenlőség és a reprodukciós egészség promotálásával ők többé nem gyerekgyártó gépek”. A hivatalos Kína ezzel azt akarja sugallni, hogy az ujgurok körében nem a kényszerabortuszok miatt esett vissza a népszaporulat, hanem mert felvilágosították őket. Kína azt is állítja, hogy az ujgur nők „spontán” kérnek olyan beavatkozásokat, amivel tartósan meddővé teszik őket.

A Twitter a napokban igencsak belehúzott: Donald Trump fiókját például felfüggesztették – végleg.

Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés