Most már hivatalos: A Richter megkerülhetetlen név lesz a globális fogamzásgátlásban

2021. január 7. 13:17
A Richter Gedeon Nyrt. lezárta a belga Janssen cég fogamzásgátló tapaszára kötött, több mint 78 milliárd forintos eszközvásárlási akvizíciót – közölte a gyógyszeripari vállalat a tőzsde honlapján csütörtökön.

A vállalat tavaly december 3-án jelentette be, hogy eszközvásárlási szerződést kötött a Johnson & Johnson kizárólagos tulajdonú leányvállalatával, a Janssen Pharmaceutica NV (Janssen) vállalattal, annak Evra márkanevű fogamzásgátló tapaszának forgalmazására az Egyesült Államokon kívüli piacokon.

A tranzakció zárásának feltételei teljesültek, így az lezárult – írták a csütörtöki közleményben.

Bogsch Erik, a Richter igazgatóságának elnöke a tavalyi sajtótájékoztatón kiemelte: jelentősen nő a cég nőgyógyászati termékekből származó árbevétele a következő években.

A tranzakció zárását követően a tapasz értékesítése már a magyar gyógyszergyártó árbevételét növeli.

A társaság stratégiai célkitűzése, hogy nőgyógyászati árbevétele a jelenlegihez képest 60 százalékkal (250 millió euróval) növekedjen 2030-ig. Közlése szerint a tapasz globális értékesítéséből a belga cégnek 2020-ban 70-80 millió dolláros bevétele keletkezett az előzetes adatok szerint, és várakozása szerint az éves forgalom 90 millió dollár fölé is nőhet. A több mint 78 milliárd forintos (263,5 millió dollár) portfólió-bővítést a cég saját forrásból valósítja meg.  

A budapesti székhelyű Richter Gedeon Nyrt. az egyik legnagyobb kelet-közép-európai gyógyszeripari vállalat, amely Nyugat-Európában, Kínában, valamint Latin-Amerikában is közvetlen piaci jelenlétet épített ki. A vállalat konszolidált éves árbevétele 2019-ben mintegy 1,6 milliárd euró volt. A Richter 2020 első kilenc hónapjában konszolidáltan 84,3 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 36 százalékkal nagyobb az előző év azonos időszakához képest, árbevétele pedig 12,8 százalékos emelkedéssel 416,4 milliárd forint lett.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 7680 forint, a legalacsonyabb 5200 forint volt.

(MTI, Fotó: Czeglédi Zsolt)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában