Novemberben a vártnál jobban emelkedtek a termelői árak az euróövezetben

2021. január 06. 16:16

Novemberben ez energiaárak emelkedése miatt a vártnál nagyobb mértékben nőttek a termelői árak az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán publikált jelentése alapján.

2021. január 06. 16:16

Novemberben az euróövezet 19 tagállamában 0,4 százalékkal nőttek az ipari termelői árak az előző havihoz képest, az októberi 0,4 százalékos havi növekedéssel megegyező mértékben. A piac 0,1 százalékos havi áremelkedést várt novemberre.

Az ipari termelői árak havi növekedéséhez az energiaárak emelkedése járult hozzá a legnagyobb mértékben. Az energiaárak novemberben is az októberivel megegyező 1,3 százalékkal nőttek az előző havihoz képest. A nyersanyagok ára 0,3 százalékkal emelkedett novemberben az októberi 0,1 százalék után, a tartós fogyasztási cikkek ára pedig 0,1 százalékkal ment feljebb novemberben a havi bázison változatlan októberi árszinthez képest.

Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 1,9 százalékkal csökkentek a termelői árak novemberben. Októberben 2,0 százalékos volt az éves árcsökkenés, novemberre pedig 2,2 százalékos éves árcsökkenést várt a piac.

Az Európai Unió 27 tagállamában az előző havihoz képest 0,4 százalékkal emelkedtek a termelői árak az októberi 0,3 százalékos havi áremelkedés után. Az egy évvel korábbitól 1,8 százalékkal maradtak el a termelői árak az EU-ban novemberben. Októberben 2,0 százalékkal voltak alacsonyabbak a termelői árak az egy évvel korábbinál.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik